Soja och lupiner testodlas pÄ Gotland

Fyra gotlÀndska lantbrukare har försöksfÀlt med sojabönor och smalbladig lupin. Totalt Àr de 30 provodlare i hela landet som bereder mark för lokal produktion.

Ekolantbrukaren Erik Siggelin har valt att provodla soja men inte lupin. I det tvÄ-Äriga projektet ska de försöka fÄ fram grödor som passar sÄvÀl djur som mÀnniskor. "Vi fÄr se om det kan gÄ till humankonsumtion, men annars gÄr det att göra till foder", sÀger han.

Ekolantbrukaren Erik Siggelin har valt att provodla soja men inte lupin. I det tvÄ-Äriga projektet ska de försöka fÄ fram grödor som passar sÄvÀl djur som mÀnniskor. "Vi fÄr se om det kan gÄ till humankonsumtion, men annars gÄr det att göra till foder", sÀger han.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Levide2022-08-02 19:05

– HĂ€r har vi sojabönorna, sĂ€ger Erik Siggelin efter att han har gĂ„tt genom ett fĂ€lt med Ă„kerbönor.

DÀr intill stÄr sojaplantor i tolv rader.

– Det var lite kul att prova och se om man skulle lyckas eller om man plöjer ner allt senare. Man fick utsĂ€det och det Ă€r inte sĂ„ stor areal, sĂ€ger Erik Siggelin som Ă€r med i ett forskningsprojekt med en provodling pĂ„ en kvarts hektar.

Sojaplantorna varierar i höjd och Àr lÀgst i norra Ànden av raderna, dÀr rÄdjuren har Àtit av bladen.

– DĂ€r gĂ„r plantorna lĂ„ngt ner pĂ„ smalbenen. DĂ€r de Ă€r som högst gĂ„r de upp till mitten pĂ„ lĂ„ret, sĂ€ger han och gĂ„r ivĂ€g för att visa.

undefined
Ekolantbrukaren Erik Siggelin Àr en av gotlÀnningarna som testodlar sojabönor i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet. NÄgra av dem odlar Àven lupiner.

Det finns tre till provodlare pĂ„ ön som Ă€r med i projektet, men en av dem har fĂ„tt sitt sojafĂ€lt förstört av fĂ„glar. Även om rĂ„djuren har hĂ€mmat tillvĂ€xten pĂ„ flera av Erik Siggelins plantor sĂ„ ser det Ă€nnu bra ut.

– Jag tĂ€nker att de ska vĂ€xa ett tag till och bli högre och buskiga. Det Ă€r vĂ€l det man förvĂ€ntar sig, sĂ€ger han.

Erik Siggelin sÄdde sojabönorna i mitten pÄ maj och hoppas pÄ skörd i slutet av september eller början pÄ oktober.

– Om vi lyckas att tröska Ă€r det vĂ€l tĂ€nkt att vi ger det till lammen i ett första steg, sĂ€ger han.

PÄ ekogÄrden i Levide, som han driver tillsammans med sin mamma, har de bÄde lamm och kor. De odlar vall och vete men Àven baljvÀxter, som Äkerbönor till djurfoder samt bruna och svarta bönor som livsmedel. Sojabönorna Àr tÀnkt som ett alternativ.

– Det behöver finnas mĂ„nga grödor att vĂ€lja pĂ„ och inte haka upp sig pĂ„ att odla fĂ„, sĂ€ger Erik Siggelin 

undefined
"Det Àr liknande förutsÀttningar som mÄnga andra grödor, det Àr ganska varmt och torrt. De klarar vÀrmen, men behöver vatten", sÀger Erik Siggelin.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, hÄller i projektet och Iris Dahlin Àr forskningsingenjör pÄ institutionen för vÀxtproduktionsekologi. Hon ser flera fördelar med att odla nya baljvÀxter i landet.

– Det ena Ă€r ur miljösynpunkt, med lokala odlare slipper man lĂ„nga transporter och grödor som Ă€r vĂ€ldigt besprutade eller genmodifierade frĂ„n utlandet. I Sydamerika hugger de Ă€ven ner skogen för att fĂ„ mer yta för att odla soja, sĂ€ger Iris Dahlin.

Erik Siggelin har en liknande syn.

– Det Ă€r klart att det Ă€r bra att vi kan odla sĂ„ mycket som möjligt hĂ€r, men det Ă€r inte utan anledning att vi importerar. Det Ă€r ett billigt foder och de har bĂ€ttre förutsĂ€ttningar. Det Ă€r inte sĂ€kert att vi fĂ„r samma lönsamhet i odlingarna hĂ€r, sĂ€ger han.

FÀltförsöken ska bli underlag till en odlingsguide för lantbrukare, dÀrefter behöver trösktekniken anpassas och förÀdlingsleden utvecklas. Iris Dahlin hoppas att forskningsprojektet Àr ett led i att fÄ upp produktionsvolymen i landet för att skapa en inhemsk marknad, för soja men ocksÄ lupin.

– Men det Ă€r inte blomsterlupinen som man ser vid vĂ€gkanten, som Ă€r invasiv och giftig, sĂ„ man ska odla en art som har blivit förĂ€dlad och som man kan Ă€ta, pĂ„pekar Iris Dahlin.

Av proteingrödorna Àr det mest Äkerbönor och Àrtor som odlas i Sverige.

– Men vi har fĂ„tt mer och mer problem med rotröta, en sjukdom som pĂ„verkar avkastningen. Det som Ă€r bra med soja och lupin Ă€r att de inte Ă€r beslĂ€ktade med bönor och Ă€rtor, sĂ€ger Iris Dahlin.

undefined
PÄ rötterna sitter rotknölar som innehÄller rhizobiumbakterier som fixerar kvÀve. "Alla de hÀr bönorna Àr kvÀvefixerande och Àr en vinst i vÀxtföljden, speciellt för oss ekologiska odlare", sÀger Erik Siggelin.

Förutom vÀxtsjukdomar och miljöförstöring nÀmner hon Àven klimatkrisen och kriget, som pÄverkar den globala livsmedelsproduktionen.

– Det har blivit dyrt med proteingröda och mĂ„nga lantbrukare vill ha mer sjĂ€lvförsörjning och vara mer oberoende. Andra lantbrukare vill inte odla djurfoder, utan ser pĂ„ marknaden för livsmedel som alternativ till kött, sĂ€ger Iris Dahlin.

BÄda baljvÀxterna kan processas till olika livsmedel, dÀr soja kan bli huvudingrediensen i exempelvis dryck, korv eller tofu och lupin kan bli produkter som fÀrs, kaffe eller desserter.

– Vi mĂ„ste Ă€ven förĂ€ndra vĂ„ra livsmedelsvanor och Ă€ta mer vĂ€xtbaserat protein, sĂ€ger Iris Dahlin och menar att klimatförĂ€ndringar pĂ„verkar bĂ„de vad vi behöver konsumera mer av och vad som kan odlas.

– Lantbrukare i projektet kommer ihĂ„g det hĂ€r torra Ă„ret 2018. Lupin har vĂ€ldigt mĂ„nga rötter sĂ„ de klarar torka mycket bĂ€ttre Ă€n Ă„kerböna. NĂ€r det blir varmare och nĂ€r vĂ€xtsĂ€songen blir lĂ€ngre passar Ă€ven soja bra, som ocksĂ„ Ă€r en vĂ€rmekrĂ€vande och frostkĂ€nslig gröda, sĂ€ger hon.

Sorterna har tagits fram för att passa det svenska klimatet, och kan speciellt passa den vÀxtzon som Gotland tillhör. Grödorna kan vara en av lösningarna pÄ de problem som Iris Dahlin har nÀmnt.

– Man kan inte stĂ„ stilla utan man mĂ„ste se framĂ„t hur det blir i framtiden. DĂ„ Ă€r det bra att vara förberedd, sĂ€ger Iris Dahlin.

Projekt med proteingrödor

Forskare frÄn SLU och lantbrukare testar att odla sojabönor och smalbladig lupin pÄ 30 gÄrdar i Sverige, varav 4 Àr pÄ Gotland. FÀltförsöken ska resultera i odlingsanvisningar för andra bönder.

Soja och lupin Àr idag inga stora grödor i Sverige och ett av projektet PADILSO:s mÄl Àr att öka odlingen av dessa proteingrödor lokalt.

Inom projektet arrangeras fÀltvandringar pÄ deltagargÄrdar i de olika regionerna. PÄ Gotland planeras vandringar 6 september.

KĂ€lla: Sveriges Lantbruksuniversitet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!