Det är myndigheten Tillväxtanalys som publicerat statistik för andelen kvinnor som startat företag under 2016 och 2017. Gotland toppar där listan med 34,7 procent före knappt besegrade Stockholm, 34,4. Dessa två regioner är dock märkbart före bronsplacerade Skåne med sin 32,7 procent.
Många siffror där, men bakom alla siffror döljer sig som alltid människor.
Som Els-Marie Wahnström, hon som lever i en värld av blommor.
I mars öppnade hon sin butik på Östercentrum, på källarplanet i de lokaler där Swedbank tidigare hade verksamhet.
Att till slut få öppna sin egen butik ”Elsas blommor” hade under många år som anställd inom branschen länge varit ett livsmål.
– Nu föll allting på plats. Jag har alltid tyckt det saknats en blomsteraffär på Öster, när det nu blev lediga lokaler tog jag chansen, säger hon.
I knappt ett år har hon nu hållit öppet. Mycket jobb blir det. Hon har en person anställd på några dagliga timmar, annars sköter hon det mest själv.
Nancy Youssef är sedan i mars ordförande för organisationen Företagarna på Gotland. Hon gläds så klart åt att Gotland ligger i statistisk topp, men ser gärna att än fler kvinnor vågar ta steget.
För egen del vill hon fortsätta arbeta aktivt för att skapa bättre förutsättningar:
– Det skiljer på många sätt, bland annat vad gäller att ta lån. Männen får igenom 50 procent av det de ansöker om, för kvinnor är siffran runt 25. Det är klart att det ger sämre möjligheter, säger hon.
Viktigast av allt för att främja kvinnligt företagande är att det finns goda förebilder, menar hon.
Även om Gotland alltså toppar listan ser företagandet som helhet ut ungefär som ”alltid”, nationellt sett.
– Det har sett ut så här under mer än tjugo års tid att omkring en tredjedel av företagen i Sverige startas av kvinnor. Frågan är varför det inte rör på sig, säger Jenny Strandell, utredningsassistent på Tillväxtanalys, till Nyhetsbyrån Siren
2017 vek antalet nystartade företag ner första gången på flera år, i Sverige såväl som på Gotland. Under det året startade enligt Bolagsverket 378 företag på Gotland, att jämfört med 421 stycken året före.
Enligt rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), publicerad i mars 2017, var hårvård den näringsgren inom vilken flest kvinnor drev företag. En av tio var verksamma där. Därefter följde konsultverksamhet, restaurangverksamhet, kroppsvård och redovisning/bokföring. Kvinnor hade i stor utsträckning även en anställning vid sidan om sitt företagande.