När jag för ett tag sedan hörde hen säga att ICA Maxi arena ”ligger långt ute på landet”, får jag först mental nackspärr. Nackspärren övergår sen i aktiv tankeverksamhet. Citatet blir ett bevis på att vi måste fortsätta att prata om likvärdiga geografiska förutsättningar för hela ön.
Det påminner mig också om att avstånd har betydelse. För om vissa tycker att ICA Maxi arena ligger ute på landet, då är det inte konstigt om samma personer tycker att det är långt till Slite ishall eller Romabadet. Men nu är det ju inte så att visbyborna är i majoritet, de flesta gotlänningar bor som vi vet på andra delar av ön än Visby.
Kommentarer som dessa smyger sig in på fikaraster på arbetsplatser, på grillfester hos grannar och i mötesrum där beslut tas – de är ett exempel på urban norm.
Kommentaren ger nya infallsvinklar på frågan om Romabadets vara eller icke vara och satsningar på Slite ishall, som det pratas om i valrörelsen. Var ska det satsas, och vad är det som ligger för långt bort från det som kan anses vara inne eller ute?
Liberalerna på Gotland går till val på förslaget att flytta en stor del av de cirka 600 arbetstillfällen som regionen förfogar över på Visborg till landsbygden och på så sätt stärka öns serviceorter. Liberalerna menar att ett starkt Gotland kräver en stark landsbygd. På Liberalerna på Gotlands Facebooksida har personer kommenterat förslaget. I dessa kan man utläsa urban norm, genom att de som kommenterat refererar till landsbygden som något ”där ute” och att det ställer till det för då behöver ”folk tvingas pendla”.
Varför är då avstånd intressant? Så klart eftersom det avgör människors vardag. Så fort detta ämne kommer på tal så kommer frågan fram om att det är längre från Visby till Burgsvik än från Burgsvik till Visby et cetera. Jag tror få tänker att alla på Gotland bor i Visby, men ibland kan det låta så. Vi tänker inte så ofta på att det finns flera på Gotland som dagligen exempelvis pendlar mellan Sudret och Visby, de har alltså 8-9 mil enkel väg till jobbet.
I nationell media ser vi flera exempel på valbevakning där journalister reser runt i landet och frågar väljarna om vad som är viktigt för dem.
SVT, som bestämde sig inför valet att de skulle fördubbla antalet regionala inslag, har fler journalister och lokalredaktioner på olika platser i landet än tidigare. Dessutom bestämdes att sista partiledardebatten skulle hållas i Norrköping och inte i Stockholm. SVT har lyssnat på sina kollegor i exempelvis Storbritannien där BBC säger att de inte var beredda på Brexit och som menar att de skulle lyssnat mer på regionerna.
På det senaste har jag sett flera exempel på glesbygdsgirls (tjejer i glesbygd) över hela landet som har gett sina landskap smeknamn, Västerbotten kallas för ”Mästerbotten” och Hälsingland för ”Älsklingsland”, vilket kärleksord tycker du att vi ska ge Gotland?
Kanske kan vi få inspiration till att tänka längre av texten och refrängen i Molly Sandéns låt ”Större”?”Om vi kan vara större
Större än vi någonsin trott
Om vi kan tänka längre Längre än vi någonsin har gjort”.