På Gotland bor vi med hjärtat

Foto: Jessica Gow/TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2018-07-25 05:00

Det är lätt att tro att det bara är bostadsbrist i städer. Men faktum är att de flesta av Sveriges 290 kommuner har bostadsbrist.

Det är alltså ett generellt problem som i princip gäller alla delar av landet – så frågan är hur man har trott att det skulle lösas genom att bara bygga i städer?

Den urbana normen vill få oss att tro att alla vill bo i städer. Normen sprids i olika kanaler och en som förmedlar denna är journalisten Johan Hakelius som i Aftonbladet skriver ”… ska vi försöka efterlikna något mer civiliserat, krävs att vi tömmer landsbygden på folk och samlas i tätbebyggda områden.” (”Hela Sverige kan inte leva” 9/5 2016).

Boverket har på regeringens uppdrag format en vision för Sverige 2025. I visionen målas det upp en bild om ett urbaniserat samhälle som beskrivs ”Ni måste välja, det går inte att satsa överallt, det går inte att bygga överallt.”

Men det finns så klart ett annat synsätt. I undersökningen ”Bo med hjärtat”, som Landshypotek Bank har gjort, visas motsatsen.

De län där man är mest nöjda med sitt boende är Halland, Kalmar, Jämtland och Gotland. Län där många har möjlighet att bo i sitt drömboende, på landsbygden och i villa.

”Den politiska diskussionen blir ofta storstadsfokuserad. Diskussionen skulle må bra av att än mer utgå från de positiva möjligheter som finns i hela landet” säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, på Landshypotek Bank.

Inflyttarbyrån Gotland, som har kontakt med personer som vill flytta till Gotland, lyfter att bristen på året runt-bostäder är det som hindrar många från att ta steget att flytta hit.

I ”Bostadsförsörjningsplan Region Gotland 2013-2018” anges att för att Gotland ska nå målet med minst 65 000 personer på ön år 2025 behövs det tillkomma 3688 nya bostäder. Det krävs stora satsningar för att nå dit.

Tittar vi på Gotland så har en majoritet av nyinflyttade bosatt sig på andra delar av ön än i Visby.

Så varför satsar Region Gotland och Gotlandshem stort på stadsutveckling – vem bygger man för och vem satsar man på?

Gotlandshem presenterade tidigare i år en undersökning där de hade frågat de 30 000 som finns i bolagets intressekö, varav cirka 10 000 svarat.

På frågan ”Var på Gotland de vill se nybyggda lägenheter?” svarade över 2 000 personer att de de kan tänka sig att bo i nyproducerade lägenheter i orter utanför Visby.

Det finns med andra ord ett stort behov av att bygga bostäder i de gotländska tätorterna. Eftersom det inte går att välja det som inte finns.

I dokumentet ”Regional Bostadsmarknadsanalys” som ges ut av Länsstyrelsen går det att läsa att ”Om tre år förväntas bostadsmarknaden på Gotland som helhet vara i obalans på grund av brist på bostäder även om bostadsmarknaden utanför Visby fortsatt kommer vara i balans.”

Prognoser som denna får stundom kritik för att vara färgade av den urbana normen – vilka parametrar står bakom den förväntade balansen på Gotlands landsbygd?

Urbaniseringen är ingen naturlag. Vi kan styra över den. Vår gemensamma utveckling beror på beslut som fattas runt omkring oss varje dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om