I princip alla längre samtal jag haft på det senaste, har på något sätt kommit att handla om generationsskiften, i både små och stora företag.
Jag har tidigare på denna sida skrivit om varför kungen inte lämnar över till kronprinsessan, vilket är en fråga som får syre med jämna mellanrum. Vilka signaler skulle det ge till näringslivet om vår svenska kung likt flera europeiska kollegor lämnade över uppdraget?
Är man som undertecknad uppväxt och uppfostrad i det gröna näringslivet, där vissa barn lär sig ordet ”generationsskifte” innan andra lär sig att gå är det en naturlig del av livet. Inte för den del lätt men det är en naturlig del av vardagen och ens historia att en generation har lämnat över till en annan. Det finns en tydlig kronologisk ordning som löper genom släktträdet.
Generationsskiften är något som intresserar människor. Vi gillar att höra om framgångsrika och kreativa lösningar på skifte mellan generationer och samarbetspartners.
Därför glädjer det mig att Tillväxt Gotland kommer ta upp generationsskiften på årets Företagardag i oktober.
Det är en viktig signal och ett tecken på att det är viktigt för vår ö att prata mer om detta fenomen. Hoppas att programmet kommer att beröra de så kallade ”mjuka värdena” i samband med generationsskiften, vilket många upplever att det saknas. Alltså samtal om både ekonomiska och psykologiska faktorer i kopplat till företagande.
Tänk om, vi på Gotland kunde vara ännu tydligare med vad vi regionalt har för inställning till företagande.
Vi måste ge våra unga med drömmar möjlighet att följa sina föräldrars fotspår eller vilka fotspår som helst för den delen. Vi behöver tillsammans över generationsgränserna ifrågasätta normer som tas för givna.
Vi behöver medvetet jobba mer med jämställdhet när det gäller företagande. Särskilt inom det gröna näringslivet där det år 2018 fortfarande är så att en stor del av företagen ägs av en man och där det planeras för att sonen ska ta över.
Tänk om Gotland blev känt för att vara en plats med många framgångsrika generationsskiften, det skulle ge många ringar på vattnet både regionalt och nationellt.
Centerpartiet Gotland höll igår en presskonferens om deras förslag för att skapa en attraktiv skola. En del i förslaget är att kopplingen mellan studier och arbetsmarknad måste bli bättre, oavsett om man läser ett teoretiskt eller praktiskt program.
En annan del är att lära ut entreprenörsanda som gör att eleverna blir bättre på att ta ansvar, fatta beslut, kommunicera och samarbeta.
Det finns flera gotländska företag som fått uppmärksamhet för framgångsrika tankar om företagande som går i arv.
Men vi behöver fler. Vi behöver bredda bilden så att fler kan känna igen just sitt företag, sina tankar och sina drömmar
Vi måste fostra en ny generation av entreprenörer, som både blir duktiga på att starta företag och att lämna över dem.
Vi måste se till att samhället erbjuder de bästa förutsättningar för företagande i alla generationer.