När jag fick uppdraget som vikarierande ledarskribent gjorde jag ett schema över viktiga datum att komma ihåg. Dagar då aktiviteter och evenemang infaller på Gotland. Och så noterade jag när jag skulle ha mens. För min mens påverkar mig så mycket att den skakar om hela mitt liv och håller mig i ett fast grepp.
Menstruation är skambelagt över hela världen. Mensskydd ska gömmas, blodet osynliggöras och helst ska det inte pratas om.
Jag är övertygad om att vi måste prata mer om mens, så det blir tydligt och uppenbart hur många av oss kvinnor som mår dåligt och hur det i sin tur påverkar samhället i stort.
Som alltid så behövs några som banar väg och sätter dagordningen. För min generation har Elin Ek (Grynet), Clara Henry och Isabella Löwengrip varit några av de personer som har kämpat och tagit stora steg framåt för att göra det mer legitimt att prata om mens och att leva med sin mens. Det har hänt mycket på de tjugo år jag har följt debatten.
Idag kommunicerar kvinnor frågor om mens genom exempelvis sociala medier och podcasts. Mens håller sakta på att bli något man kan prata i de flesta rum. Men jag är ivrig. Jag vill att utvecklingen ska gå ännu snabbare.
Isabella Löwengrip, en av Sveriges mest framgångsrika affärsledare har bestämt sig för att sluta låtsas som att mensen inte finns utan att nyttja kraften som finns i de olika perioderna i menscykeln.
I blogginlägget ”En månad med hormoner” från tidigare i år (22/5) skriver Isabella: ”Att lära känna sig själv är A och O för att kunna hålla ett tempo på lång sikt. Jag har ju som ni vet länge kämpat med min PMS som påverkar 7-10 dagar av en månad. Det är mycket. Mitt förhållningssätt till PMS:n är att inte försöka låtsas om som den inte finns utan faktiskt anpassa livet efter den. Men jag har också börjat analysera mina cykler ännu mer och försökt matcha dom till mitt jobb”.
Uppmärksammade sommarpratare som i radioprogrammet ”Sommar i P1” har pratat om mens är Liv Strömqvist (2013), Clara Henry (2015) och Annika Norlin (2015).
Serietecknaren Liv Strömquist beskrevs i Dagens Arena: ”Liv Strömquist är som en knuten näve och en pekpinne och som i hennes timmes långa odyssé med mens som utgångspunkt visar hur kvinnorollen hånats och förminskats genom historien.”
Annika Norlins tog med oss på en resa på hormoncykel och gav oss inblickar i vad PMS och PMDS ställer till med varje månad. Hon berättar att det faktiskt kanske finns ett botemedel mot PMS, vilket får henne att förstå hur mycket politik det finns i och runtom PMS.
Hon levererade även ett uppmärksammat citat: ”Om jag fick bestämma så skulle alla 13-14 åringar få ta en paus från skolan och få sitta hela dagarna i särskilda massagestolar med oljor och myrra vid sina fötter. Alla skulle få träffa en terapeut varje dag som säger ”Du är bra som du är”, varje dag.”
Mens måste fortsätta att stå på dagordningen tills det är naturligt att prata om i alla rum och tills framtagning av nya hjälpmedel till kvinnor prioriteras på alla nivåer.