I veckan arrangerade Studieförbundet Vuxenskolan en lättpratad valdiskussion i Västerhejde bygdegård. Frågorna hade kommit fram under studiecirklar under året och diskussionerna var givande.
Inte bara för oss åhörare utan även för politikerna, Tomas Pettersson (FI) skriver på Facebook ”När jag summerar denna valrörelse vet jag att den här kvällen kommer hamna bland höjdpunkterna”.
De flesta personer med intellektuell funktionsnedsättning röstar inte i dag och det finns väldigt få lättlästa texter om lokal politik. För att få fler att rösta och ta del av det demokratiska samhället har Studieförbundet Vuxenskolan gjort olika satsningar under året. De erbjuder en utbildning i att bli lättläst politiker genom att lära ut grunderna i att skriva lättläst svenska. Utbilningen säljs in med orden ”Från bla bla bla till aha”. I Almedalen deltog de med en lättläst jour för att hjälpa politiker bli mer begripliga. När jag träffade på dem i Almedalen, hade de bland annat pratat med politiker om det svåra ordet ”äganderätt”, som används frekvent i denna valrörelse men vars betydelse sällan förklaras. Det har också arrangerats studiecirklar som tidigare refererats till.
Demokrati betyder folkstyre och handlar om alla människors lika värde och rättigheter och om möjligheten att vara med och bestämma.
Att inte alla kan vara en del av det demokratiska samtalet är en fara för demokratin.
Jag själv letar synonymer, förklaringar och andra synvinklar på politiska budskap. Politik är inte bara svårt att sätta sig in i, det är även svårt att förstår vad politikerna säger och skriver. Vi kanske kan enas om att vi alla ska prata så att alla förstår. Först då uppnår vi demokrati på riktigt.
Nu till något annat.
Jag fick av en journalist på fastlandet frågan, ”Är det kört för den svenska landsbygden om det inte går bra för landsbygden i valet?”.
I ärligheten namn ska jag säga att den stora frågan överrumplade mig något. Om det är kört? Mitt svar blev så klart ”Nej, det är inte kört. Vi är många som jobbar hårt för att det inte ska vara kört och jag känner att vi är på god väg”.
Jag passade i detta sammanhang på att hylla dem som för mig lyser starkast i kampen för ett land i balans, vilka är kvinnor över hela landet.
Inget ont om män, men de senaste åren är det kvinnor som tar de största stegen framåt för utveckling av de svenska landsbygderna. En av alla dessa kvinnor är Malin Ackermann från Lycksele, mest känd för att hon fick Skatteverket att avbryta sina planer på att lägga ner i Lycksele och på åtta andra orter i Sverige.
Malin är samordnare för Landstormen, den folkrörelse som i dag samlas för en manifestation i Stockholm.
Det är en manifestation mot de regionala klyftorna som blir alltmer påtagliga och som hotar vår demokrati och drabbar människor och samhällen över hela landet.