I samma ögonblick som jag ska sätta kniven i den lokalproducerade strutsfilén som ligger på tallriken framför mig böjer han sig fram och säger ”Det handlar om människor”.
Han som säger detta heter Glenn Nordlund och är kommunalråd i Örnsköldsviks kommun. Glenn förtydligar att naturen har vi kommunicerat länge så nu handlar det om människor.
Örnsköldsviks kommun är en av Sveriges mest framgångsrika kommuner när det gäller att arbeta med att skapa balans med bygd och stad på kommunal nivå. Att kommunalrådet har bilden av sin bygd klar för sig genomsyrar hela organisationen.
Sajten harifran.nu är en inspirerande sida för dem som är intresserad av samhällsutveckling. Den 10 juli twittrade de följande: ”Bilder på landsbygder är ofta folktomma. Märkligt egentligen. För mig är landsbygderna fulla av liv och kultur. Människans närvaro blir ibland mer påtaglig när det är få av oss”.
Hur ser bilderna av de svenska landsbygderna ut? Vem sprider den sanna bilden? Finns det något problematiskt med de bilder som finns idag?
Om du inte har tänkt på dessa frågeställningar tidigare så är min rekommendation till dig att bildgoogla orden landsbygd, glesbygd och bygd. Vilka bilder ser du? Det finns en stereotyp bild av landsbygden vanligt förekommande i medier.
I huvudsak består den av två kategorier: naturbilder som landskap, ängar, grusvägar eller postlådor på rad. Gemensamt är att alla bilder saknar människor. Den andra är ensam man eller kvinna på skoter, moped, spark eller med rullator. Budskapet om att det saknas människor på landsbygden blir tydligt.
Det är därför viktigt att vi börjar ge en mer diversifierad bild av vad människor som bor på landsbygden gör. Tror man att det bor för lite människor på en plats så kanske man inte satsar där heller. Vi behöver ändra detta och satsa på retoriken i bilderna. Vi måste alla vara med och förändra bilden.
Det är viktigt för att vi ska känna uppskattning och framförallt känna igen oss i bilden av våra bygder.
Sverige är ett modernt och urbaniserat land men det är inte i staden som all framgång finns. Landsbygden målas upp som dess motsats. Så får det inte vara.
Jag frågar mig om Sverige behöver ytterligare en förminskning av oss lantisar som SVT-produktionen ”Uti bôgda” bidrar med genom sin stereotypa projicering av dumma lantisar och knäppgökar. Serien beskrivs som svensk humor med buskissmak. På SVT hemsida står ”Livet på landet rullar på i sin vanliga makliga takt. Människor lever sina stilla liv och idyllen kantas av koskit och blomprakt. Vissa människor är framför flötet och andra visar sig vara väldigt mycket bakom. Precis som överallt.”
I spåren av att Trump blev president i USA så har en diskussion spridit sig om en medial klyfta mellan stad och landsbygd. Det har resulterat i att frågan om vilka bilder som skildrar landsbygderna blivit en hetare fråga.
Tisdag den 17 juli pratar undertecknad om bilden av landsbygd(erna) på det årliga Landsbygdskalaset som denna gång arrangeras på Fårö. Vi ses där!