Tack vare er läsare har vi fått en bild av vad gotlänningar tycker. Läs resultatet av vår enkät här>>
En klar majoritet av de elever som svarat på vår enkät är skeptiska till läxor. Av alla, BÅDE vuxna och elever som svarat tycker drygt hälften att det är dåligt med läxor.
Så här skriver några elever:
"Läxor är otroligt stressande och ger prestationsångest", elev i gymnasiet.
"Vart tog min fritid vägen? Ingen tid för träning här inte...jag tycker lärarna ska ta sig en funderar kring detta. Många får till exempel magkatarr för att det är för stressigt", elev i åttan.
"Jag har flera vänner som har gått in i väggen, äter antidepressiva och fått psykiska problem på grund av skolan. Inom idrotten påpekar man gång på gång att man åtminstone bör ha två vilodagar per vecka för att inte skadas. Och inom arbetslivet riskerar man att bli utbränd ifall man tar med sig arbetet hem. Varför gäller inte det här skolan?", elev i gymnasiet.
Susanne Serck är förstekurator i Region Gotland. Hon möter både yngre och äldre elever på olika skolor och bland de äldre eleverna märker hon av stress på grund av hemuppgifterna.
– De har så mycket nu för tiden. Det är fullt med aktiviteter på kvällarna och deras mobiler piper hela tiden.
Men ska de inte välja bort några aktiviteter då, till förmån för skolan och läxorna?
– Kräver vi det av oss vuxna? När en vuxen går till en psykolog ser man det ofta som ett problem att man tar med sig jobbet hem. Och på en anställningsintervju ska man gärna beskriva hur aktiv man är på fritiden.
Som skolkurator ser hon nästan enbart nackdelar med läxor: stressade barn som till och med får äta antidepressiva läkemedel för att orka, de alltför vanliga konflikterna hemma om just läxor och det ojämlika i att en del barn har föräldrar som kan stötta sina barn, andra har det inte.
– Jag möter föräldrar som blir stressade för att de inte kan hjälpa till. De känner sig dumma.
Susanne Serck vill få till en diskussion på ett bredare plan på Gotland.
– Det står ingenstans i läroplanen att barn ska ha läxor. Jag tror att vi har läxor fortfarande för att frågan inte har lyfts. Det är dags att göra det. Susanne Serck tycker att skolorna istället för läxor och läxhjälp på eftermiddagarna skulle kunna erbjuda de elever som till exempel kommit efter, på grund av sjukdom eller frånvaro, extra hjälp.
– Vi borde ha en gemensam policy för det är på ön.
Nästa del i vår serie: Vi besöker en skola där de har skippat läxorna.