Nya produkter på löpande band i pannkaksfabriken

Just nu går tillverkningen av pann­kakor och plättar på högvarv i gamla mejeriet i Tingstäde. Sportlovet stundar, och då väntas efterfrågan på färdiglagad utflyktsmat skjuta i höjden.

Foto: Dennis Pettersson

LÄS REPORTAGET (GA)2019-02-19 10:26

Det är mycket nu. Av de åtta anställda arbetar flera övertid på kvällar och även på helger för att hinna med. Sportlovet verkar vara en högsäsong för pannkakor och plättar. En anslagstavla på väggen berättar vad nästa transport från Tingstäde ska innehålla: 40 pallar med pannkakor i olika förpackningar, 21 pallar med plättar (även Krav-märkta) och 5 pallar med raggmunkar.

Raggmunkarna är det senaste tillskottet.

– Vi startade för tre veckor sedan. Det är i stort sett pannkakssmet med potatis. Men det är mycket potatis, påpekar Magnus Bolin som är vd för Gotlandsägg AB som driver anläggningen.

– Prognosen för raggmunk är jättehäftig. Det är roligt att vi har kommit igång, tillägger han.

Det har gått drygt ett år sedan Gotlandsägg övertog det gamla mejeriet, och knappt ett halvår sedan Magnus Bolin kunde trycka på startknappen till de pannkaksmaskinerna. Starten kunde ha gått bättre.

– Det var hemskt. Allt krånglade i början, samtidigt som Ica gick ut i tv-kampanjer för att lansera att de hade färska svensktillverkade plättar och pannkakor. Det var svårt att hinna med att möta efterfrågan, berättar Magnus Bolin.

Till råga på allt orsakade de återkommande strömavbrotten ännu fler prob-lem.

– Avbrotten fördröjde produktionen och gjorde bland annat att programmerade maskiner tappade minnet, säger Magnus.

Sedan årsskiftet löper produktionen utan problem. När GA besöker Tingstäde matas nygräddade plättar fram och paketeras i jämn takt. Kapaciteten i Tingstäde är 11 000 pannkakor eller 22 000 plättar per timme.

Nu råder den arbetsro som Magnus Bolin sett fram emot.

– Nu kan vi ägna oss att kvalitetssäkra verksamheten. Det är höga krav, både med lagar och miljöcertifieringar. Pannkakor och plättar låter kanske enkelt, men det är en komplex verksamhet, säger han.

Efter fem månader är det ännu svårt att bedöma hur efterfrågan ser ut på helår, men Magnus Bolin räknar med att det kommer fler produktionstoppar. Förutom sportlovet förväntas efterfrågan på plättar och pannkakor skjuta i höjden under sommaren.

Produkterna är ett perfekt komplement till Gotlandsäggs övriga verksamhet, eftersom ägg som inte kan säljas i kartong i butik används i smeten.

– Det är ägg som till exempel har en liten defekt i skalet. Tidigare såldes de till andra livsmedelsproducenter. Nu kan vi använda dem själva, berättar Magnus Bolin och påpekar att äggen pastöriseras innan de används i pannkakssmeten.

Gotlandsägg AB bildades 1992, och sedan 2000 har bolaget levererat ägg till Ica. Pannkakorna, plättarna och raggmunkarna i Tingstäde levereras också till Ica, som via sitt lager i Kungälv distribuerar dem över hela landet.

Än så länge utgör tillverkningen bara omkring en sjättedel av Gotlandsäggs totala omsättning, men det finns potential att växa. Nuvarande produktion fyller bara en tredjedel av lokalerna i Tingstäde.

– Vi ska bygga ett lab och ett provkök i källaren. Där ska vi ägna oss åt att ta fram nya produkter, berättar Magnus Bolin.

Bland de nya produkter som diskuterats finns galetter, den franska typ av pannkaka som görs på bovetemjöl, vatten och ägg. Maskinerna som installerats i Tingstäde är franska, och i Frankrike är galetter en stor produkt även som färdigmat.

– Det vore häftigt om vi kunde grädda sådana också. Galetter är fantastiskt gott. Men i så fall måste vi nog börja med att bygga upp en ny trend för att skapa efterfrågan, säger Magnus.

Gotlandsägg AB

Företaget startade 1992 och har sedan 2003 två anläggningar. Det största packeriet finns i Ruda i Småland, det andra i Stenkyrka på Gotland. Där finns även huvudkontor med ekonomi och administration.

2018 utökades verksamheten med tillverkning av färdigmat i gamla mejeriet i Tingstäde.

2017 omsatte Gotlandsägg 160,5 miljoner kronor, och redovisade en vinst på 2,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om