Nödlösningen för unga hotas

När regionen för tre år sedan bantade bort fritidsgården i Lärbro räddade Röda korset delar av den - dels med frivilliga krafter, dels med stöd av kultur- och fritidsförvaltningen.Nu hotas träffpunkten igen.

Lärbro/Visby2012-05-29 04:00

Kultur- och fritidsförvaltningen vill säga upp det treåriga avtalet med Röda Korset, som innebär att Röda korset bemannar och håller träffpunkten i Lärbro öppen två kvällar i veckan. För det betalar regionen lokalerna, plus 110 000 kronor om året i bidrag.

- Sägs avtalet inte upp förlängs det automatiskt ett år. Budgetberedning pågår och vi vill hålla alla dörrar öppna. Men det finns ingen specifik hotbild mot verksamheten i Lärbro. Inte mer än att allt ifrågasätts just nu, säger Arne Grau Amnér, avdelningschef på förvaltningen.

Tjänstemännen lutar sig dock tungt på forskning från Örebro universitet som visar att fritidsgårdar utan tillräckligt med resurser och personal kan vara "kontraproduktiva".

- Den här formen av verksamhet attraherar alla typer av ungdomar, men kanske allra helst dem som behöver lite mer stöd. Utan tillräckligt med välutbildade erfarna vuxna människor finns en risk att ungdomarna i stället bekräftar varandras dåliga beteenden, säger Arne Grau Amnér.

Han tycker att Röda korset gör ett bra jobb, men att långsiktigheten brister. Han påpekar att det finns fritidsgårdar i såväl Slite som Fårösund, mindre än en mil från Lärbro.


Oroande
- I dagsläget sitter vi fast mycket i lokaler. Vi kanske ska ha lokal bara någon kväll i veckan och i övrigt ge ungdomarna annat stöd, på andra evenemang och kanske i skolan? Det här ska vi prata om.

Röda korsets verksamhetschef Göran Wahlqvist tycker att förslaget är oroande.

- Vi klarar ju inte av att driva träffpunkten ensamma. Vi måste i så fall hitta andra samarbetspartners. Det bästa är om vi kan hitta ett mer långsiktigt sätt att driva träffpunkten vidare, säger han.

I dag ska frågan diskuteras på kultur- och fritidsnämndens möte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!