Någon eller några hade tänt andaktsljus som ramlat ner och orsakat brännskador på en matta i Lärbro kyrka. Det upptäckes i samband med att personalen skulle stänga och låsa kyrkan vid 21-tiden. Personalen hittade även tre tomma tändsticksaskar och runtom i kyrkan låg tändstickor utspridda.
– Det hade varit fler ljus tända än vad som fick plats i ställningen, så de låg lite här och var. Ett ljus ska ha rullat och brännmärkt en av mattorna, som tur var drabbades inte något mer värdefullt, berättar Christoffer Malmqvist, fastighetsansvarig för norra Gotlands pastorat.
Det är inte första gången Lärbro kyrka utsätts för skadegörelse. Enligt Christoffer Malmqvist brukar de se en ökning kring skolavslutning och skolstart. Så sent som för någon vecka sedan inträffade en liknande situation, som inte var lika omfattande. Att det nu skedde en andra gång inom loppet av några veckor har fått pastoratet att vidta flera åtgärder.
– Det vi är mest rädda för är att det ska börja brinna ordentligt någon gång. När det härjas med ljus så är ju risken stor att något sådant händer. Helst av allt vill vi ta bort allt brännbart material, men vi måste även tänka på att skydda våra golv då tusentals människor besöker den här kyrkan varje år, säger han.
Efter händelserna kommer pastoratet bland annat att öka bevakningen av kyrkan genom att anlita fler väktare och utöka ronderingen, även personal och frivilliga kommer att göra fler kontroller för att se att allt är i sin ordning. De kommer även utöka kameraövervakningen med fler kameror i kyrkan. Något som kan komma att kosta tusentals kronor.
– Det här är väldigt tråkigt. Vi är en organisation som jobbar för utsatta människor, men måste lägga våra pengar på olika åtgärder för att sådana här skitsaker sker. Bara att byta ut mattan kan komma att kosta oss 25 000 kronor, sen med kostnad för väktare och fler kameror än vad vi vill ha gör att vi kan landa på en slutsumma på mellan 50 000 och 60 000 kronor.
Efter händelsen i måndags kväll har man även valt att ta bort andaktsljusen från kyrkan. Christoffer Malmqvist menar att alla de åtgärder man nu vidtagit är nödvändiga trots den höga kostnaden. Detta för att skydda sig från mer omfattande skadegörelse som den i Bro kyrka för två år sedan, där någon tömde två pulversläckare i kyrkorummet, vilket krävde insatser för över en halv miljon kronor.
– Det är pengar vi vill använda till annat. Det är synd om besökare som vill tända ett ljus för någon de mist, men tyvärr vågar vi inte ha de framme just nu.
Man kommer även att arbeta med mer förebyggande åtgärder som att hålla samtal på skolor om vikten att skydda vårt kulturarv. Det har gjorts tidigare och har enligt Christoffer Malmqvist gett resultat.
– Vi har fått jättefint gehör och vi har sett att skadegörelserna minskat sedan händelsen i Bro kyrka. Jag hoppas att fler förstår att den här sortens plats är värdefull för bygden, men också för hela Sverige egentligen. Den är vårt kulturarv och har stått här i 800 år och vi ser gärna att den ska stå kvar här. Vi kommer aldrig kunna bygga upp en sådan här kyrka igen, säger han.
Under tisdagsförmiddagen polisanmäldes skadegörelsen.