Det är fyra företagare på norra Gotland som tar över Källstäde kalkonuppfödning och slakteri: Kjell Nilsson och Jenny Andersson på Graute gård i Hejnum samt Maude Fyrenius och Elof Nilsson på Nors gård i Hall.
- Vi är ju i samma bransch så vi har träffats en del under de senaste 10-15 åren, säger Kjell Nilsson.
Gårdsbutik
Det är Kalle och Marianne Jonsson som säljer kalkonfarmen. Till farmen hör ett slakteri och en gårdsbutik.
Var och en av de fyra köparna går in med 25 procent var.
- Vi har gårdar i dag som funkar bra och som drivs med köttdjur och lantproduktion. Det här är ju lite mer riskfyllt, det handlar om små marginaler i den branschen.
Är det en stor insats ni gör?
- Ja, det är ju ändå ett par miljoner man lägger ut på det här. Men om man inte satsar något så vinner man ingenting heller, säger Kjell Nilsson.
Vad har ni för planer?
- Planen är att vi ska utveckla den här kalkonfarmen som Kalle och Marianne har kört i omkring 16 år, och fortsätta driva gårdsbutiken. Sedan är ju tanken att vi ska börja med lamm också och utveckla fler produkter. Vi vill komma in mer i Visby, i både butiker och restauranger.
Hur är det att slå sig in i köttbranschen på Gotland?
- När det gäller kalkon är vi ju unika, det är bara Källstäde som sysslar med det. Så vi tror att det finns rätt stora möjligheter att konkurrera. Och så är det en fördel att vi har vårt eget slakteri och kan slakta när vi vill, säger Kjell Nilsson.