Kent har byggt Gotlands största snögubbe

Trots den rådande snöbristen på Gotland står det sedan i söndags en över 6 meter hög snögubbe och lyser upp vintermörkret i Lärbro. "Jag fick för mig att göra något stort och roligt", säger snögubbekonstruktören.

Snögubben är till största delen byggd av gamla armeringsjärn.

Snögubben är till största delen byggd av gamla armeringsjärn.

Foto: Privat

Lärbro2019-12-02 20:37

58-årige Kent Johansson har med största sannolikhet byggt Gotlands största (och enda?) snögubbe. Nästan 6,5 meter hög och 3 meter bred är den där den tronar upp sig på Kents tomt i Storugns i Lärbro.

– Jag fick för mig ifjol att göra något stort och roligt, och då blev det en snögubbe. Det vara bara en sådan där idé jag fick, svarar han på frågan var idén att bygga en gigantisk snögubbe kom från.

I skapandet av snögubben har snöbristen på Gotland inte varit något problem, då den stora kreationen är gjort av metall och lampor.

– Den är gjort av ihopsvetsade armeringsjärn och lite vinkeljärn och sådär. Det har blivit lite smedjobb, men jag har byggt ganska mycket i mina dagar, så jag är inte helt främmande för sådant här.

Varför blev det just en snögubbe?

– Jag tyckte att det verkade enklast att göra, men det var inte så jäkla lätt som jag trodde. Jag vet inte hur många timmar jag lagt på den, men resultatet blev ganska häftigt.

Kent Johansson berättar att snögubben kom på plats den första advent, och att den kommer att få stå åtminstone till tjugondag knut. Han säger att han redan nu har fått en del påstötningar från barn och barnbarn om att tillverka något annat till nästa vinter.

– Jag har fått en del önskningar, och jag har en lite idéer om vad man skulle kunna göra, men jag avslöjar inget ännu. Vi får helt enkelt se om det blir något, säger han med ett skratt.

Fotnot: Råkar du har en ännu större snögubbe så får du gärna höra av dig till oss på redaktion@helagotland.se.

Framför den nästan 6,5 meter höga snögubben  står Kent Johanssons barnbarn.
Framför den nästan 6,5 meter höga snögubben står Kent Johanssons barnbarn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!