Karl-Fredrik Larsson hade arbetat på Visbykontoret i 16 år. När det statliga spelbolaget varslade att den gotländska personalstyrkan skulle minska med ungefär 60 tjänster, var han inte orolig att förlora jobbet.
– Kanske att rollen som uppdragsledare skulle försvinna, men då hade jag bara behövt gå tillbaka till att jobba i skift som drifttekniker. Det hade inte spelat någon roll för mig, säger Karl-Fredrik Larsson.
Ändå valde han att gå och gjorde en överenskommelse med ledningen.
– Ska man göra någonting så ska man göra det nu, när man är mitt i livet och mitt i karriären och får välja lite vad man ska göra. Så när en sådan här chans dyker upp så tar man den helt enkelt, säger han.
Han tog chansen men visste inte vad han skulle göra med den.
– Det var mycket ångest först. Varför sa munnen att “jag kan gå hem“?
Antalet tjänstemän på Gotland som sökte och fick stöd för ett karriärbyte tredubblades det året. Det visar statistik från en av de omställningsorganisationer som kan hjälpa personer som har blivit av med jobbet eller vill byta yrke. För trygghetsrådet TRR ökade deras omställningsstöd, från att gå till 25 personer föregående år till 76 personer. En stor anledning till det var uppsägningarna på Svenska spel.
– Det får ett väldigt stort utfall på en sådan statistik om man säger upp folk på den typen av arbetsplatser. Vi vet att till exempel Svenska Spel hade ett antal uppsägningar och för den gruppen har det gått bra. Det är en grupp som kom till oss, säger Kalle Källman, som är rådgivare på TRR.
Han kommer själv från Västerhejde och känner väl till den gotländska arbetsmarknaden.
– Det som nu skiljer ön från landet i övrigt är att arbetslösheten är lägre, ungefär hälften om man jämför med landet i stort, säger Kalle Källman.
Ändå visar deras statistik att Gotland följer samma kurvor som resten av Sverige, där det var många uppsägningar till följd av pandemin 2020 och att de ökade igen 2024 på grund av det försämrade ekonomiska läget.
Karl-Fredrik Larsson var en av dem som kontaktade TRR för ett år sedan.
– Jag fick hjälp av trygghetsrådet och de pröjsade en jättefin utbildning till mig, som jag gick klart och kände mig nöjd med, säger han om distanskursen i IT-säkerhet.
Efter ett halvår sökte han jobb med sin nya kompetens, men de möjligheter som fanns var på distans. Däremot såg han en jobbannons där det söktes en driftschef med personalansvar i samma socken som han bor, men inte inom IT utan i industrin.
– Jag har varit en IT-människa och det här har legat så långt ifrån mig även om det har funnits här hela tiden. Jag har aldrig sett det som en arbetsplats. Det är klart att man fattar att det jobbar folk här, men jag har inte funderat på det, säger Karl-Fredrik Larsson som numera arbetar vid Storugns.
– Jag är ansvarig för att ugnen fungerar som den ska och vi bränner ju kalk som vi skeppar ut och det är mitt ansvar att se till att det fungerar, säger han.
Karl-Fredrik Larsson behövde inte studera eller arbeta sig upp i flera år för att kunna byta karriär.
– Han kan organisation, han kan personal och jag skulle vilja säga att det här var en väldigt bra och hyfsat modig rekrytering, man ställde inte krav på tre eller fem års branscherfarenhet, säger Kalle Källman från TRR.
Enligt honom är det ett gott betyg för den gotländska arbetsmarknaden.
– Det är en väldigt viktig förmåga, att arbetsgivarna är beredda att anställa folk när kompetensen är tillgänglig. Men det går också i konjunkturer skulle jag säga, särskilt på en begränsad geografi som Gotland.
Han hjälper även dem som vill ansöka om omställningsstudiestöd för att studera till ett nytt yrke. Enligt lokal statistik från CSN, har även de siffrorna tredubblats på ett år. Förra året fick 90 gotlänningar beviljat stöd för att studera, jämfört med 34 föregående år.
– Grundidén är att du ska ha råd att plugga mitt i livet med bibehållen ekonomi. Det är intentionen och det funkar väldigt bra, säger Kalle Källman.
Vid Storugns står Karl-Fredrik Larsson i sina industrikläder och ser tillbaka på det senaste årets yrkesbyte.
– Först när jag gick hem ifrån Svenska spel var tanken vad fan har man gjort nu? Sedan börjar man här och tänker vad fan har jag gett mig in på nu då? Det är lite nyttigt också, att jag kan inte bara luta mig tillbaka och lita på min erfarenhet. Jag måste skärpa till mig och fundera, så man växer otroligt mycket när man gör sådana här drastiska val i livet, säger han.