Festplatsen Strandängen i Storugns byggdes upp på 1930-talet av Lärbro arbetarekommun. Den var i bruk fram till 1980-talet men har sedan dess förfallit och växt igen, trots några års försök med att låta lamm beta ner växtligheten. 2007 skänktes platsen till Lärbro hembygdsförening. Under åren har frågan om att rusta upp festplatsen tagits upp flera gånger, och för fyra år sedan bildades en arbetsgrupp och arbetet med att återställa Strandängen började.
– Det har varit en grupp på runt tio personer, det är både de som bor runt om och gamla Storugnsbor. De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Berth Lindblom, ordförande i hembygdsföreningen.
När gruppen startade gick det knappt att komma in genom grindarna. En stor gran hade rasat över delar av huset där det tidigare funnits chokladhjul och tombola. Dansbanan, som var byggd på gammal järnvägsräls, var borta sedan många år (rälsen ligger nu på Bläse kalkbruksmuseum som kör sitt tåg på den), berättar Berth Lindblom. Nu har det raserade huset fått nya takstolar, byggts till och fått ny färg. Dessutom är en ny scen och dansbana byggd och under första lördagskvällen i augusti är det dags att inviga den till tonerna av tremannaorkestern Claes Hermans.
– För den som känner till Strandängen och kommer på lördag så är det som att komma hem: så här var det, det är så fantastiskt och det är så kul att vi är igång, säger Berth Lindblom.
Även Kalle Ahlström, som varit en del av arbetsgruppen, är mycket nöjd över att festplatsen nu kan öppna igen. Han, och de andra, har lagt ner mellan 550 och 600 timmars frivilligt arbete varje vår och försommar de senaste fyra åren.
– Det känns jätteskönt när vi har kommit så här långt. Och det har varit ett sådant engagemang med att ställa upp och vara med i det nostalgiska av att det här, säger han.
De båda räknar med att ta emot allt från 150 till 500 danssugna människor under kvällen. Parkeringsplatser finns på en åker i närheten, liksom på gården intill. Hembygdsföreningen sköter parkeringen och entrén – det kostar 150 kronor att komma in. Lärbro IF står för försäljningen av kaffe och korv och bemannar tombolan, chokladhjulet och pilkastningen.
– Det är kul för ungdomarna att vara med och bidra med något och så får de vara med och uppleva hur det kan vara. Det kan på sikt generera att man känner ett intresse av att driva sådant här vidare när man har egna minnen, säger Maja Hansson, kassör i idrottsföreningen. Hon fortsätter:
– Det är kul att det finns en festplats, dels för att generationer kan mötas, men det öppnar också upp för andra evenemang där ungdomarna kan ha utomhustillställningar, kanske med dans och musik som tilltalar den generationen.
Att rusta upp festplatsen har kostat inte bara tid, utan även pengar. Men där har hembygdsföreningen fått hjälp från oväntat håll. En privatperson har i två omgångar skänkt totalt 100 000 kronor till upprustningen.
– Så det är tack vare honom som det har gått så fort och att vi har fått ihop det här, säger Berth Lindblom.
Han ser fram emot nyinvigningen och ger flera skäl till varför man ska ta sig till Strandängens festplats på lördagskvällen.
– Det är en trevlig plats, det är bra musik. Och så ska man komma för att dansa naturligtvis.
Kalle Ahlström fyller på:
– Det är en återupplevelse av gamla tider. Och de som inte var med kan komma och se hur roligt vi hade på den tiden.