De tar strid för sitt Fusk

Regionen har sagt upp avtalet med Röda korset om driften av ungdomsgården i Lärbro.
- Det är lite uppror bland ungdomarna, säger Rk:s Göran Wahlqvist. Han är inte särskild oroad över gårdens framtid.

Foto: Rolf Jönsson

Lärbro2012-09-15 04:00

Ungdomsgården Fusk i Lärbro har åter hamnat i rampljuset.

Region Gotland har sagt upp avtalet med Röda korset som sedan snart tre år, driver verksamheten där.

- Ungdomar och föräldrar är förstås oroliga, ingen vet ju hur det ska bli, säger ungdomsledare Benon Kassabian på Röda korset.

Han arbetar två dagar i Lärbro, de två dagar som ingår i avtalet med regionen. Övrigt öppethållande sköts av frivilliga krafter, från Röda korset, föräldrar och inte minst av ungdomarna själva. Fusk, som gården heter (som står för "För ungdomar så klart") har öppet sju dagar i veckan.

Vid årsskiftet löper avtalet med regionen ut. Antingen skulle det förlängas med ett år i taget, eller sägas upp och omförhandlas. Och det är omförhandlingen som nu inletts, där första steget är en dialog med Röda korset inför kultur- och fritidsnämndens budgetarbete.

- Det är samtal utan negativa klanger, betonar Göran Wahlqvist, Röda korsets ordförande på Gotland.

- Men det är inte heller självklart med ett fortsatt samarbete med regionen, understryker han och tillägger:

- Fast jag tror nog att vi kommer överens.


Demokratiskola
Röda korset har väckt tankar hos ungdomarna om hur de kan agera för att försöka trygga gårdens framtid.

- Vi har sagt till dom att passa på och påverka regionen i god tid. Det har dom gjort på sitt sätt genom Facebook och en namninsamling bland annat. Det blir lite som en demokratiskola.

Regionen har bidragit med drygt 110 000 kronor per år till driften och Röda korset har satsat 350 000 kronor. Röda korset har dessutom lagt 150 000 kronor på inventarier. För organisationens del blev satsningen större än man räknat med genom att verksamheten växte och blev mer omfattande än man trodde.

En mätare på Fusks betydelse är aktiviteterna på internetsidan Facebook. På mindre än ett dygn fick gruppen 1 164 medlemmar.

- Just nu är vi uppe i 1 900 medlemmar, sa Benon Kassabian till GA på måndagsförmiddagen. 22 personer har hittills lagt ut kommentarer om gårdens framtid och hur viktig den är. De inläggen tänker jag kopiera och skicka till ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden.

Han vet inte säkert, men kanske kan var och en av ledamöterna också se fram mot (?) en uppvaktning från ungdomarna och Röda korset

Det var i december 2007 som kultur- och fritidsnämnden beslutade att det ska bli fortsatt ungdomsverksamhet i Lärbro. Röda korset och Gotlands kommun ingick ett treårigt samarbetsavtal där kommunen skulle stå för lokalkostnad och verksamhetsbidrag och Röda korset skulle sköta det praktiska. Knappt ett år senare invigdes ungdomsgården i Postens gamla lokaler. Nu har regionen sagt upp avtalet som ska omförhandlas.

För snart ett år sedan hotades gården i Lärbro igen, men regionens beslut blev nedläggning av fritidsgården i Vibble.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om