Dåtid och framtid möttes på Lärbrodagen

Årets arrangemang bjöd på både minnen från förr samt förhoppningar inför framtiden. Tillsammans visade Lärbros gamla och unga vilken socken som finns i deras hjärtan.

Lärborskolans sexor drömmer om en klassresa så de la all sin energi på loppisen. 
Från vänster: Lova, First, Alex, Mattis, Elin och Hilda.

Lärborskolans sexor drömmer om en klassresa så de la all sin energi på loppisen. Från vänster: Lova, First, Alex, Mattis, Elin och Hilda.

Foto: Malin Stenström

Lärbro2019-10-12 20:00

Man skulle nästan kunna tro att Lärbrodagens arrangör, Lädubro Utveckling, hade gjort en överenskommelse med vädergudarna. Höstsolen sken starkt över lördagens evenemang och nog var det tillräckligt varmt för att låta höstjackan vara öppen.

I alla fall om man skulle tro flera av de barn som sprang runt på området. Många av dem hade varit på plats sedan klockan 09 på morgonen eftersom de skulle visa upp sin skola, Lärbroskolan, för nära och kära.

– Det är ett bra sätt att få in allmänheten och föräldrar som annars inte kan komma på vardagar. Så att de får se vad barnen gör i skolan, sa läraren Elin Schwartz.

För hennes del var det istället mer fokus på marknaden det här året. Detta då hennes klass höll i en loppis till förmån för en gemensam resa.

– Vi vill åka till Kolmården, berättade sjätteklassaren Lova Lundgren. 

Hon hade tagit en paus i försäljningen och agerade istället balansstöd åt kompisen Ylva Andersson som vågade sig upp på en så kallad onewheel. En sorts elektronisk skateboard.

– Jag tycker att det är lättare att köra hoverboard. Det är lite svårt att stanna på den här, sa Ylva.

En som inte verkade ha svårt att stanna var Liam, fem år. Han brummade loss på en grön leksakstraktor medan pappa Magnus Wikström stod vid sidan och tittade på. De har besökt Lärbrodagen ända sedan starten 2013.

– Varför skulle man inte komma hit? Det är kul att det händer något och man får se till att stödja Lärbro. Jag har bott här hela mitt liv. Det är en stor socken och det finns mycket mer här än vad folk tror, sa han.

En del av socknens utbud visades upp inne på marknaden i Korsbygården. Där hade olika hantverkare samlats för att sälja sina produkter. Det var allt från virkade nyckelringar till handgjorda borstar. 

Ett stenkast från Korsbygården slog Lärbro bygdemuseum upp sina dörrar för halva priset dagen till ära. De visade upp en mängd föremål med band till socknen. Det äldsta fordonet på plats var en Oldsmobil av 1904 års modell. Mellan år 1906 och 1910 var det den som användes vid transporter mellan Tingstäde och Fårösund, och bland annat passerade den då Lärbro.

– All historia är viktig och det är bra att kunna koppla berättelsen till saker. Att du till exempel får se en bil och får höra om personen som ägde den ger en djupare förståelse, sa museivärden Hans-Ove Hellström.

Lova Lundgren och Ylva Andersson passade på att öva balansen på olika sorters elektroniska brädor.
Lova Lundgren och Ylva Andersson passade på att öva balansen på olika sorters elektroniska brädor.
Karta: Lärbro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!