I dag går drygt 7 000 elever i regionens gymnasie- och grundskolor på sommarlov. Klinteskolans årskurs fem hade avslutning i går kväll. Deras lärare Birgitta Falck är 74 år och hon har blivit avtackad flera gånger.
– Jag har slutat, sommaren har gått, med sedan har de ringt igen, säger hon och förklarar att hon hittills inte kunnat tacka nej.
Redan som tolvåring bestämde sig Birgitta för att bli småskollärare. Sin första tjänst fick hon 1964 i Mästerby skola och den mesta tiden har hon sedan arbetat på Klinteskolan. Hon har alltid älskat sitt jobb.
– Barnen ger mig så otroligt mycket tillbaka. De lyfter mig och håller mig under armarna. Det är en fröjd och varje dag är det roligt att möta dem i skolan. Då kan man inte bli gammal mentalt, säger hon.
Mycket har förändrats på drygt 50 år i skolan. Birgitta berättar om barn som då skulle börja ettan och kom livrädda till skolan.
– De trodde att de visste hur det skulle bli, med skamvrå och aga var inte förbjudet. Jag var helt chockad, säger hon.
I hennes lådor finns fullt med guldstjärnor och stickers med röda hjärtan, som hon frikostigt delat ut.
– Beröm lyfter barnen och får dem att hela tiden känna att de lyckas, men ändå kan bli bättre, säger Birgitta Falck om sina arbetsmetoder.
Nu väntar ett långt sommarlov, men till hösten är Birgitta tillbaka i klassrummet igen. Hon har sagt ifrån att hon då inte vill vara klasslärare.
– När man har fyllt 75 år tycker jag att man kan få trappa ner, säger hon.
Åldersfixeringen i samhället tycker hon är tråkig och själv känner hon sig långt ifrån gammal.
– Jag tar en termin i taget och jag älskar att undervisa. Att få lära barnen saker och att de är intresserade ger mig en sådan kick att jag inte har ord. Jag vill bara fortsätta, säger Birgitta Falck.
Ett par generationer elever har hon avverkat och hon får ofta ta emot kramar när hon handlar på Konsum i Klinte.
– Jag brukar säga att jag är skolmormor. Jag har haft många av föräldrarna till de barn jag har nu, säger Birgitta Falck.
Likadant är det för Solveig Magnusson, fortfarande lärare i Sanda skola.
– Jag får betalt för att ha kul och det här är hur roligt som helst, säger hon och berättar att hon på fritiden gärna segelflyger och lär sig spela dragspel.
Vid 73 år fyllda vidareutbildar hon sig just nu inom kognitiv beteendeterapi. Solveig värnar särskilt om barn med svårigheter.
– Jag hade tillsynslärare när jag gick i skolan och myror i byxorna. Jag förstår aktiva barn och dem måste skolan lära sig att hantera, säger hon.
Utanför hennes klassrum i Sanda finns ett område som kallas "arga fläcken", där barnen får avreagera sig.
– De får aldrig slå en kamrat, då går de dit och lär sig att hantera sin energi och ilska, säger Solveig Magnusson.
På Gotland fortsätter många lärare att jobba, trots att de har fyllt 67 år. De bidrar till att det finns behöriga lärare i öns skolor och det är inte ovanligt att lärare anmäler sig till vikarieförmedlingen direkt efter pension.
– Det är fantastiskt kul att det är så många som vill fortsätta. Vi är jätteglada, det är mycket kunskap och erfarenhet som vi kan använda, säger Margita Lovén, HR-administratör på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.