Några utbildningar har redan startat, andra kommer igång inom kort. Under hösten kan man bland annat utbilda sig till barnskötare, undersköterska eller vårdbiträde, kock, plåt- och svetsmekaniker eller lära sig om trädgårdsskötsel. Förutom yrkesutbildningarna finns även en rad andra kurser i matematik och fysik, engelska, historia och svenska för de som vill skaffa sig behörighet för vidare studier.
– Vuxenutbildningen är större än jag trodde. Vi utbildar mer än 1 000 personer på ett år, säger Lars-Olof Larsson som är nyanställd som samordnare inom Vuxenutbildningen och som den senaste tiden åkt runt för att bekanta sig med de olika utbildningarna.
GA är med när Lars-Olof besöker yrkesförarutbildningen som huserar på norr i Visby. Region Gotland lade ner den utbildningen (på gymnasienivå) för två år sedan. Yrkesakademin AB har därefter genomfört utbildningen på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Höstens kurs som startade förra veckan har Region Gotland som uppdragsgivare.
Kursledaren Lena Gisslander tar emot i lokalerna på Lundbygatan. Utbildningen är förlagd mitt i ett område där åkeriföretagen lassar och lossar gods för fullt. Intresset har varit mycket stort. Lena Gisslander berättar att man hade 37 behöriga sökande till de 14 platserna.
Under 40 veckor ska de få behörighet för lastbil och släp, kunna hantera farligt gods och köra truck. Den 20 mars ska de vara klara, lagom till att söka sommarjobb.
– Jag jobbade vid Gotlands Stuveri i somras. Där vill jag fortsätta, och med den här utbildningen får jag bättre förutsättningar, säger Tim Sür som under gymnasieåren utbildade sig till VVS-montör.
Det är ännu för tidigt att släppa ut eleverna på väg med stora fordon. I stället sitter Tim framför en stor skärm med ett datorprogram som simulerar körning med lastbil. Bredvid sitter Mattias Olsson som tränar på att backa.
– Det är svårt, konstaterar han men tycker ändå att yrkesförare verkar vara ett roligt yrke.
– Jag gick utbildningen till fordonsmekaniker på gymnasiet, men tyckte att det här är mer spännande.
När GA besöker yrkesförarutbildningen finns även Pernilla Blomkvist och Robin Tunell från Yrkesakademin på plats, samt Mathias Jävergren från Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. De ska senare under dagen träffa gotländska transportföretag för höstens första branschråd. För åkeriföretagen är utbildningen viktig.
– Det är många pensionsavgångar den närmaste tiden och inom branschen är man orolig för hur rekryteringen ska klaras, säger Mathias Jävergren och tillägger:
– På Gotland slutar många de kommande åren eftersom medelåldern bland förarna är 55 år. På fastlandet är den bara 41.
Andelen elever som får jobb efter avslutad yrkesförarutbildning är hög.
– Av de som gick ut i våras fick alla jobb som chaufförer under sommaren, säger Lena Gisslander.
Flera av yrkesutbildningarna har haft betydligt fler sökande än antalet platser. Till den grundläggande kursen för barnskötare/elevassistent sökte 46 personer till 22 platser. 41 personer sökte de 22 platserna på kursen till undersköterska, trädgårdsutbildningen hade 49 sökande till 22 platser.
Lars-Olof Larsson tror det finns flera förklaringar till att yrkesutbildningarna för vuxna blivit så eftertraktade:
– Utvecklingen på arbetsmarknaden sker mycket snabbare i dag än tidigare. Därmed finns det ett större behov än tidigare att omskola sig. Många behöver även kompetensutveckling för att hänga med.