"Vi vet att några inte kommer klara det här"

Lantbruket på Gotland är i kris och många av gårdarna har det tufft. Omsorgsgruppen inom LRF Gotland finns till för att hjälpa de bönder som mår dåligt.

Ninni Kolmodin och hennes kamrater tar hand om de bönder som mår dåligt.

Ninni Kolmodin och hennes kamrater tar hand om de bönder som mår dåligt.

Foto: Simon Frid

LANTBRUKSKRISEN2018-08-22 07:50

LRF Gotlands egen analys visar på skördeförluster på uppskattningsvis 1,2 miljarder kronor – enbart på Gotland.

Det var något som framkom under tisdagskvällens stormöte med öns lantbrukare i aulan på Wisbygymnasiet.

Ninni Kolmodin, vice ordförande i LRF Gotland, och även medlem i Omsorgsgruppen på Gotland fanns på plats under tisdagskvällen.

Hon har egen gård i Lau och är med i LRF Gotlands omsorgsgrupp som finns till för att ta hand om lantbrukare som hamnat i olika krissituationer.

Ninni Kolmodin och de övriga i gruppen har fått ta emot fler samtal i samband med krisen inom lantbruket.

– Det är många som oroar sig över ekonomin först och främst. Det finns växtodlare som undrar hur de ska klara leverantörsskulderna som ligger på insatsvaror som man köpte för en tid sedan som man ska betala när skörden kommer. När skörden minskar rejält är det något som skapar jättestor oro hos växtodlarna, säger Ninni Kolmodin.

Hon säger att oron är stor vid flera av lantbrukarna.

– Hos djurbönderna är det brist på foder och strö, sedan är slaktkön jättelång. Man vill ha det kontinuerligt rullande till slakt, även för dem som får foderbalansen att gå ihop. När det drar över 4-5 veckor är det fler djur som ska ha foder och då blir det snabbt en obalans även där. Det finns dem som har en jättebrist på foder och strö, säger Ninni Kolmodin.

Hur många är det som hör av sig till er?

– Det är svårt att säga hur många det är, det är en handfull som hör av sig till oss och vi har märkt av en liten ökning nu, säger hon.

Samtliga i omsorgsgruppen försöker på olika sätt hjälpa de som ringer till dem.

– Jag försöker i mina samtal hjälpa dem att hitta de halmstrån som finns. Jag försöker ta fram det som går att påverka och att man bara måste gilla läget kring det som inte går att påverka. Jag uppmanar till att ta hand om det som går att göra någonting åt. Om man inte kan sova och ältar allting, då är det lätt att det bara snurrar runt, säger Ninni Kolmodin och framför att lantbrukarna gärna får höra av sig till Omsorgsgruppen om de vill prata.

Vi ska såg att flera gårdar försvann i samband med mjölkkrisen. Hur orolig är du att det ska hända nu?

– Jag vill inte tänka tanken ens en gång att någon inte kommer klara sig. Samtidigt vet vi väl någonstans att någon gård inte kommer att klara det här. Vad det är för slags gård som inte klarar det vet vi inte, men jag vill inte tänka tanken. Någonstans i magen finns det ändå där, säger Ninni Kolmodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!