Helagotland.se fick på måndagen ett mejl från en anonym läsare som var upprörd över en samling husbilar och husvagnar som placerats vid stranden i Valve längs Ekstakusten. Läsaren menade att det är svårt att njuta av utsikten när platsen görs om till en tillfällig camping, och undrade varför Länsstyrelsen på Gotland och Region Gotland inte tar ansvar. Vi ringde därför upp Länsstyrelsen för att bringa klarhet i vad det är som gäller.
– Om jag är rätt informerad när det gäller just det här stället så ligger det här utanför naturreservatet och ägs av en samfällighet. Det är därför inget vi kan göra något åt, säger Kicki Scheller, chef för samhällsbyggnadsenheten.
Hon berättar att det finns en enkel regel när det gäller var man får ställa sin husvagn, sin husbil eller sitt tält.
– Inom ramen för ett naturreservat får man inte campa alls. Där har vi ett ansvar att kontrollera det. I övrigt gäller allemansrätten om man campar med tält, och då har man rätt att övernatta ett dygn.
Kicki Scheller tillägger dock att man på vissa ställen får tälta en natt i naturreservat, vilket gäller bland annat på Ekstakusten.
Händer det ofta att folk campar otillåtet i öns naturreservat?
– Den största utmaningen för oss är terrängkörningslagen som innebär att man inte får köra ner på vägar som ligger för nära stränder. Man får helt enkelt inte ställa upp sin husbil på ett vackert ställe var som helst. Men jag tycker inte att det har varit så många sådana anmälningar i år, om vi jämför med tidigare år, säger Kicki Scheller.
Vad händer om ni får in en anmälan om att någon bryter mot de här reglerna?
– I den mån vi har resurser och beroende på när det händer åker vi dit och säger till. Det är dock inte alltid vi har de resurserna.
Vad får ni för reaktioner när ni åker dit och säger till?
– Det är nog lite både och. Många är ovetande om vad som gäller, medan andra vet men väljer att chansa lite. Överlag tror jag dock att de allra flesta vill gott. Det är ju något positivt att man vill njuta av de vackra platser vi har här på Gotland, men man får givetvis inte bryta mot några föreskrifter.
Kicki Scheller menar att man ska bruka sunt förnuft när man väljer sin campingplats, och ger även ett tips till dem som hittat en vacker plats att campa på utanför naturreservaten.
– Det bästa jag kan rekommendera är att fråga dem som bor närmast platsen vad som gäller och om det är okej att campa där. Även om vi har allemansrätten så kan man alltid fråga, och det brukar dessutom uppskattas att man gör det.
Förtydligande:
Allemansrätten gäller inte för terrängfordon och inte heller för vanliga bilar, husbilar och husvagnar. Naturen kan ta stor skada av fordonstrafik.
Allemansrätten gäller alltså endast camping med tält.
Källa: Naturvårdsverket