Uppdraget som tekniska nämndens ordförande lär vara den i särklass mest utsatta post en person kan inneha i Region Gotland. I heta frågor som påverkar gotlänningar i deras vardag är pressen tidvis hård och ibland är tonen närmast hotfull mot tekniska nämndens ordförande – en post som de senaste två mandatperioderna innehafts av socialdemokraten Tommy Gardell. I frågor om till exempel parkering, vatten och avlopp har både allmänheten och media krävt svar och stundtals riktat kraftig kritik mot Gardell. Tommy Gardell å sin sida har i många stunder visat att han har skinn på näsan och inte duckat för vass kritik och hårda frågor. Gardell hamnade också i världspolitiken i december 2016 då han var med och tog beslutet i tekniska nämnden om att inte på nytt upplåta Slite hamn till den planerade gasledningen Nord Stream 2. Beslutet blev en riksnyhet och fick stor uppmärksamhet och mötte kritik.
Enligt Tommy Gardell själv har han en förmåga att engagera sig på detaljnivå i frågor som egentligen inte är hans uppgift att svara på.
– Jag har varit hemskt tillgänglig. Jag tror att jag har mediakontakter åtminstone varannan dag och kontakt med medborgare varje dag och även på helger, säger Tommy Gardell.
Att han varit en tillgänglig person som lyft luren när det ringer beror på att han inte vill lämna frågor obesvarade.
– Jag vill ju ha svar på frågor. Vill någon ha hjälp så vill jag att den personen får det, man är engagerad och vill hjälpa folk så mycket man kan, och då blir jag engagerad i frågor som jag kanske inte borde vara.
Efter hur det gotländska valresultatet ser ut så får Tommy Gardell nu petas ner till att bli andre vice ordförande i tekniska nämnden. Ny ordförande blir centerpartisten Carl-Johan Boberg, som också han suttit i nämnden länge. Förste vice ordförande blir moderaten Ayman Aboulaich. Samtliga poster ska klubbas vid måndagens regionfullmäktige.
Posten som ordförande är inget lugnt uppdrag, utan man får räkna med att bli jagad, menar Tommy.
– Det är en utsatt position, det kommer man inte ifrån. Jag tror att jag har varit den mest jagade ibland, det är hemskt mycket samtal och mejl som kommer, och det beror ju på att det är frågor som berör människor vi håller på med. Folk vill ha svar.
Han vill inte säga vad som varit det värsta som riktats mot honom som ordförande, utan har mer långvarigt kunna störa sig på att alltför små frågor hamnat på tekniska nämndens ordförande för att ingen annan svarat.
– Alltför många små frågor landar på mig som ordförande, det har jag tagit upp många gånger med förvaltningen och jag är också besviken på förvaltningen för det. Mycket ska kunna lösas hos tjänstemän, det ska inte behöva landa i politiken. När andra inte är tillgängliga, då söker man sig till politikerna. Och då får jag svara på frågor om färdtjänsten som inte kommit i tid eller p-böter som blivit felaktiga. Det har blivit ganska betungande ibland, säger Tommy Gardell.
Har du något råd nu till din efterträdare?
– Carl-Johan vet vad det handlar om att sitta i nämnden, men jag vet inte om han är beredd på den utsatthet som ordföranden har. Kan man försöka hålla en del frågor ifrån sig så tjänar man nog på det i längden, och det har jag inte riktigt lyckats med.
Tommy Gardell behåller sina uppdrag i regionstyrelsen, regionfullmäktige samt i Leader Gute. Han vill nu också få mer tid för familjen.
– Det känns ganska bra att gå ner nu. Jag fyller 65 i år och hade ändå tänkt trappa ner på något vis, och kanske inte vara i hetluften lika mycket. Jag har barnbarn som vill träffa sin farfar lite oftare, säger Tommy Gardell.
Carl-Johan Boberg (C) väntas alltså ta över i nästa vecka. Han ser fram emot uppdraget.
– Jag ser med spänning fram emot det här. Det ska bli jättekul, säger han.
Något av det främsta är att han vill bättra på dialogen mellan regionen och näringslivet respektive medborgarna.
– Det ska finnas en mycket bättre dialog utåt från regionen än vi haft hittills. Det ska inte behöva uppstå situationer som lykthistorien på Kung Magnus väg till exempel. Sådant är förkastligt.
Han menar också att han tar höjd för hårda frågor och kritik.
– Det är vardagliga frågor vi jobbar med som berör i princip alla. Samtidigt är det infrastrukturer som måste fungera, så man får nog vara beredd på att det kan hända både det ena och det andra för ordföranden.
Hans största och viktigaste frågor kommer att bli att trygga vattenförsörjningen över hela ön, en förbättrad kollektivtrafik och att få fler gotlänningar att åka buss. Den nya avfallsplanen är också en stor fråga.
– Bland det viktigaste är att proffsen måste göra sitt, och proffsen är teknikförvaltningen. Där finns detaljkunskapen, det har inte jag som politiker. Jag hoppas och vill verkligen att förvaltningen är de som ska svara upp gentemot både medborgare och media – där får man det bästa svaret på sina frågor, säger Carl-Johan Boberg.