Ny chans att lämna in olagliga vapen

En ny vapenamnesti är på gång. Senast detta skedde inlämnades bland annat ett halvt ton ammunition på Gotland.

Den största delen vapen i polisens källarförråd är omhändertagna efter oaktsamhet -- vilket är ett brott mot vapenlagen -- eller sedan ägaren frivilligt lämnat in dem. Många på Gotland har fortfarande ett stort antal vapen i sin ägo, tack vare att man fått licens innan reglerna skärpts.

Den största delen vapen i polisens källarförråd är omhändertagna efter oaktsamhet -- vilket är ett brott mot vapenlagen -- eller sedan ägaren frivilligt lämnat in dem. Många på Gotland har fortfarande ett stort antal vapen i sin ägo, tack vare att man fått licens innan reglerna skärpts.

Foto: Petra Jonsson

LÄMNA DINA VAPEN (GT)2017-01-21 09:24

Åren 1992, 2007 och 2013 utfärdades särskilda vapenamnestier i Sverige, det vill säga en möjlighet att lämna in illegala vapen utan att riskera åtal. Senaste gången tog polisen i landet emot 15 000 illegala skjutvapen av olika slag, och över 314 ton ammunition. Nu förbereder regeringen för en ny amnesti under februari-april 2018.

Håkan Andersson är poliskommissarie vid förvaltningsgrupp två region Stockholm, och förklarar varför man inte har sådana insamlingar oftare:

– Det är en rätt stor apparat att anordna. Och eftersom det är många som lämnar in under en amnesti så finns det åren direkt efter kanske inte så många vapen kvar där ute. Sen handlar det också om att inte förminska gällande lagstiftning. Det är inte tillåtet att inneha vapen utan tillstånd, och om man då får lämna in sådana vapen allt för ofta så förtar det effekten av lagstiftningen, säger han.

På Gotland inlämnades under förra amnestin 150 vapen och 493 kilo ammunition. Hur många illegala eller så kallade svarta vapen det blir den här gången är svårt att bedöma.

– Det är jättebra att det finns möjlighet att lämna in vapen som saknar licens. Hela syftet är att få färre antal vapen bland allmänheten, och förra amnestin är ett bra bevis på det, säger Marcus Olofsson, stationsbefäl Visby.

Han konstaterar samtidigt att det alldeles säkert finns ett mörkertal av okända, illegala vapen på Gotland men att problemet inte är lika stort som i vissa större städer i landet.

Men vapen lämnas in året runt.

Även illegala vapen får enligt vapenlagen 9 kapitlet 7 paragrafen lämnas in frivilligt utan att inlämnaren riskerar åtal, fast bara under förutsättning att det inte föreligger allmänt intresse att väcka åtal.

– Under de tolv år jag jobbat här så har det aldrig väckts något åtal i ett sådant ärende, konstaterar Håkan Andersson.

Sedan polisens omorganisation finns ingen lokal vapenhandläggare på Gotland, vilket tydligt har märkts för de som ansöker om vapenlicens. I dag är väntetiden uppe i 7-8 veckor.

Under amnestin som alltså pågår under några månader kommer en särskild ingång att användas i polishuset, för inlämning av vapnen. Det är en ren säkerhetsåtgärd efter att det för några år sedan brann av ett skott inne i receptionen. Ingen person kom den gången till skada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om