För första gången på 500 år finns sedan en dryg månad en skål med vigvatten i entrén till Sankta Maria domkyrka. Enligt domprost Mats Hermansson försvann skålen under reformationen på 1500-talet. Nu återinförs den katolska kyrkoseden, för att turister från katolska länder ska känna sig välkomna.
– Vi är Gotlands mest besökta rum. De flesta av de 300 000 besökare vi har varje år är katoliker, säger han.
Kyrkans portabla dopskål, med en träställning designad arkitekten av Jerk Alton, finns nu innanför portarna till Stora kapellet. De besökare som vill kan doppa fingrarna i vattnet och göra ett korstecken.
– Det är fint och spännande, ett steg vi tagit mot större interaktion och att man kan göra något med sin kropp när man kommer till kyrkan, säger Mats Hermansson och berättar att den ceremoniella skålen har använts av katolska församlingen under ett års tid när de lånat domkyrkan medan deras egen kyrka renoverats.
Den katolska flirten har, enligt Mats Hermansson, mötts med mestadels positiva reaktioner.
– Någon har undrat om vi är katoliker nu, men vi ska inte vara så rädda för andra uttryck, säger han och berättar hur Svenska kyrkan har utvecklats över tid.
Fram till 1968 användes inte ljusbärare och ikonbilder har länge ansetts för ortodoxa. Nu hoppas Mats Hermansson att öns andra kyrkor också ska erbjuda vigvatten för både katoliker och andra besökare.
– Det är en fin sak att få möjlighet att stanna upp när man kommer till kyrkan, säger han.