Så kallt att ögonfransarna frös ihop

I veckan har köldeffekten för öns byggnadsarbetare varit extrem. Men trots kylan har de jobbat på. "Det går inte att fatta, det måste upplevas", säger Håkan Andersson på Peab.

Kyla. Mehdi Hassanzadeh skyddar sig mot den extrema kylan, till vänster Wisabs arbetsledare Andreas Herlitz. Nattetid täcks grunden med presenningar och värms med hjälp av gasol.

Kyla. Mehdi Hassanzadeh skyddar sig mot den extrema kylan, till vänster Wisabs arbetsledare Andreas Herlitz. Nattetid täcks grunden med presenningar och värms med hjälp av gasol.

Foto: Henrik Radhe

Kylan (GA)2018-03-03 06:00

Oskyddade för vädrets makter reser Peabs byggnadsarbetare väggar högst upp på femte våningen till de nya trygghetsboendena i Adjutanten 2. Utsikten är magnifik. Något som var totalt omöjligt att se i tisdags, då snökanonen från Sibirien vräkte in med stora mängder snö. Olof Larsson upplevde en av sina kallaste dagar någonsin på jobbet.

– Ögonfransarna frös ihop och jag fick ta isär dem med händerna, säger han.

Arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläder med underställ, jacka och tröjor i flera lager, men handskar fungerar bara ett par i taget.

– Vi håller i mycket järn och metall, det blir kyligt och kallast om händerna, säger Olof Larsson.

För den ovana påminner arbetsplatsen högt över mark om bilder från en oljeplattform i Nordsjön. Snön yr och vinden är bitande kall. 10 graders kyla i kombination med blåst i lika många sekundmeter gör att den verkliga köldeffekten blir den dubbla.

– När fingrar och fötter domnar bort måste man få ta rast, säger lagbas Kent Lind.

I tisdags blåste det så hårt från nordost att det var på gränsen att den 40 meter höga kranen gick att använda. Markus Molin är biträdande platschef och han berömmer sitt arbetslag, som trots vädret ligger i fas enligt tidsschemat.

– Den här veckan har de verkligen krigat på, säger han.

Med hjälp av stora fläktar och gjutformar med isolering hålls värmen över nollan för att betongen inte ska frysa.

– Fläktarna drar 70 kilowatt i timmen, allting blir dyrare att bygga den här årstiden, säger Markus Molin.

Även hos Wisab, som bygger nya bostadsrätter till HSB vilka ska stå klara till sommaren 2019, måste kylan motas under presenningar med hjälp av kraftiga gasolvärmare.

– Så att det håller sig frostfritt när det är så extremt kallt, säger Stefan Melander, vd och projektledare för de 71 nya lägenheterna.

Just nu dras kulvertar för avlopp och grunden sätts på plats. Richard Enderborg är ledande VVS-montör och bara hans röda näsa sticker fram under en duk för ansiktet.

– I dag är det dubbelt så varmt som i går, men i tisdags bet det på när vinden kom, säger han.

Inför nästa vecka hoppas Stefan Melander på mindre blåst och varmare väder, när stommar och ytterväggar ska på plats.

– Vår personal kämpar på och ställer upp, de är duktiga även den här årstiden, säger han.

Hos Gotlandsbyggen, strax intill i kvarteret Malajen, är det rast och upptining i en byggbod. Örjan Thomsson har monterat fönster. När han öppnat blåser det rakt in.

– Allting tar längre tid, händerna är det värsta, säger han och värmer sig med en låda het thaimat.

Enligt fackförbundet Byggnads ombudsman John Aspendal sköter sig de gotländska byggbolagen väldigt bra när det gäller arbetsmiljön för de anställda som tvingas jobba utomhus vintertid.

– Det är sällan samtal och inget stort problem. Jag upplever att både företag och byggnadsarbetare är vana att arbeta i alla väder och anpassar sig till det, säger han.

Fakta

Enligt lag ska arbetsgivaren hålla med personlig skyddsutrustning, dit räknas varma kläder som skyddar mot kyla.

Det finns ingen gräns för hur kallt det ska vara innan arbetet måste avbrytas,

men det är extremt viktigt att kunna ta paus i uppvärmda utrymmen.

Ansvaret att ta sig till och från bygget i tid trots vädret ligger på den anställda.

Källa: Tidningen Byggnadsarbetaren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om