En sakta vandring i vintermörkt Visby

Ingvar Andersson vandrade sakta genom stan under Visbydagen. Annika Fehlings trio spred ljus. I övrigt har vintermörkret lagt sig.

Foto:

Kultur och Nöje2019-10-26 08:00

För ett par år sedan såg jag en stor skylt på Adelsgatan med texten ”Let´s make Adelsgatan great again”. Tyckte det kunde vara dags att kolla om denna förhoppning infriats. Valde Visbydagen som studieobjekt och lyckades få med grannen på en vandring sakta genom stan, nynnande på en passande Monica Zetterlund-slagdänga. Kan bara konstatera att förhoppningen inte infriats. Kalt, öde och igenbommade butiker. Inte en käft så långt ögat kunde nå. Ser fler människor under en vandring med Bella en kulen höstdag på Södra hällarna. Adelsgatan, denna forna livsnerv i Hansestaden, har blivit lugna gatan.

Nåja, Visby är väl mer än Adelsgatan. Stora Torget exempelvis, krogtätare plats står icke att finna, där borde väl det vara liv och rörelse. Jo, några vattenhål har ett fåtal gäster. Andra gapar helt tomma. Inte mycket dricks i afton, kära bartendrar. Och mitt på torget står ett antal bilar parkerade. Bilparkering på ett medeltida torg?! Det skär sig som lingonsylt i sötmjölk. 

Knallar vidare ner mot Almedalsbiblioteket där Annika Fehlings trio ska underhålla i foajén. Men vad stöter vi på, utanför gamla posten, på Donnersplats? Måste vara ett skämt, säger jag till en lika förbryllad granne. Jättelika bokstäver utropar #I LOVE VISBY. Jag sneglar diskret efter dolda kameran, som måste finnas gömd i något prång. Förmodar att vi numera figurerar i någon reklamfinansierad TV-kanal, där vi står med ansikten långa som fiollådor och stirrar på detta malplacerade ”konstverk”.

Annika Fehling bjöd på suggestiv musik inför en handfull individer. Fattar inte hur hon orkade hålla humöret uppe under en hel timme. En proffsig artist som hon är värd en publik som är med på noterna. Imponerades av trumslagaren som satt på en högtalare och slog takten på framsidan. Udda må jag säga. Och gitarristen visste att kela med guran på ett kärleksfullt sätt.

Först blev jag förvånad när Greta lyftes fram som en stark kandidat till Nobels fredspris. Vad sjutton har klimat och fred med varandra att göra? Påverkad som man är av fenomenet Greta så blev jag lika förvånad när hon inte fick priset. Läste en intervju med dronning Margarethe av Danmark apropå klimatet. Hon uppmanade oss svenskar att inte skämmas över att ta flyget i dessa tider då det är fult att flyga. Hon påpekade att Sverige är ett avlångt land och att ”Du kan ikke køre trillebør (skottkärra) fra Malmö til Haparanda. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!