Cinderella var bokad för att lägga till i Visby fredag eftermiddag. Vid det gamla kryssningsläget inne i hamnen, inte vid den nya kryssningskajen. Men befälhavaren bedömde att det var för riskabelt att ta sig in i hamnen och efter att ha legat utanför Snäck en tid så styrdes kosan norröver för återresa till Stockholm via Mariehamn.
– Det är framför allt synd om besökarna, det var inte så roligt att vara där ute i skvalpet. Men det var också tråkigt för våra medlemmar som förberett att ta emot kunder, säger Magnus Olsson på Centrum Visby.
– Ja, det var tråkigt för passagerarna, säger Monica Frisk, besöksnäringsstrateg på Gotlands besöksnäring, GFB.
– Det är förstås inte bra allmänt för turismen. Sorgligt för bussföretag, guider och andra som engagerat sig. Men med sjöfart vet man att det är känsligt, fortsätter hon.
Henrik Ahlqvist är Head of Cruise & Ferries på Copenhagen Malmö Port AB, CMP, som Region Gotland har avtal med om kryssningskajerna. Han var tidigare verksam vid Värtahamnen och Stadsgårdskajen i Stockholm:
– Det är inte helt ovanligt att anlöp inte kan genomföras vid dåligt väder. I Stockholm hände det 10-15 gånger årligen, då var det oftast gång genom skärgården som ställde till problem. Här i Visby var det förra året 11 anlöp som ställdes in. I år har vi bogserbåten Tug stationerad här. Den har hjälpt kryssningsfartyg vid 19 tillfällen hittills, säger han.
Sjöfartsverket avråder från angörning med kryssningsfartyg i Visby vid vindstyrkor högre än tolv sekundmeter.
– Det känner förstås alla rederier till, men ibland kan de lägga sig utanför, känna på och hoppas att det ska ändra sig. I slutänden är det alltid befälhavaren ombord som avgör. Cinderellas kapten bedömde att det var för riskabelt att gå in genom hamninloppet.
Veckan före Almedalsveckan var det två bokade kryssningsfartyg som i blåsten inte kunde lägga till vid den nya kryssningskajen. "Marina" från Prestige Holding kom så långt som fram till kajen, men befälhavaren bedömde att det fanns risk att förtöjningstrossarna skulle brista och lämnade kajen utan att passagerarna fick tillfälle att gå i land. "Aurora" från P & O vände direkt.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) säger:
– Vi visste när den nya kajen byggdes att det skulle finnas dagar när man inte kunde lägga till. Och i detta ögonblick står jag med uppsikt över kajen och ser hur det flödar ut folk från ett fartyg på väg in i stan.
Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) hade när hon var regionstyrelsens ordförande under förra mandatperioden, många möten med företrädare för CMP:
– Det är förstås väldigt olyckligt för besökare, rederier och besöksnäringen när sådant här händer. Jag var skeptisk till placeringen av den nya kajen, men måste lita till expertisen. Behövs det en vågbrytare, finns det annat man kan göra? Jag tänker att CMP måste tänka en massa kring det här.
Men Henrik Ahlqvist svarar:
– I så fall skulle det krävas mycket stora vågbrytare och ett projekt i 100-miljonersklassen. Jag tror inte det är realistiskt. Man får tugga i sig i att vädret inte alltid tillåter allt vi planerat.