Sedan år 2000 har Kulinariska Gotland varje år delat ut ett pris till någon eller några som främjar gotländsk matkultur. Majoriteten av gångerna priset delats ut har det gått till matproducenter eller krögare, men i år var det i stället Magnus Olsson och projektet Njut av Gotland som prisades. Juryns motivering löd: "Magnus Olsson tilldelas priset för det stora engagemang, hjärta och arbete han har lagt ner på att fästa världens blickar på Gotland genom "Njut av Gotland från jord till bord"".
– Jag blev otroligt chockad när jag fick beskedet häromdagen. Jag hade aldrig sett det här komma, men jag är väldigt glad och stolt, säger pristagaren efter att ha mottagit diplom och blommor.
Njut av Gotland är ett treårigt projekt som beviljats stöd från Region Gotland och där Visby Centrum är projektägare. I juni i år arrangerade man en matfestival tillsammans med Gotlands Media, och förutom att arrangera festivalen är tanken med projektet att det ska fungera som en spindel i nätet för matproducenter, förädlare och krögare.
– Magnus och Njut av Gotland får det här priset för sitt stora engagemang att få ut gotländsk mat från jord till bord. Njut av Gotland innebär att man får någon att bolla med om man får en idé som producent, förädlare eller krögare, och med det här priset vill vi visa att vi är glada för vad projektet gör, säger Rickard Hasselblad från Smakrike Krog & Logi och medlem i Kulinariska Gotland.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.