Är kryssningsgästerna generösa med kreditkortet?

Sedan 2015 är den lilla turistpärlan på Jyllands nordspets en modern kryssningsdestination under stark utveckling. Antalet anlöp under 2017 kommer att öka kraftigt vilket innebär att en rekordsäsong med närmare 40 000 kryssningsgäster väntar.

Färsk fisk. Skagens fiske är vida berömt. Restaurangerna som serverar färska delikatesser ligger på rad i hamnen.

Färsk fisk. Skagens fiske är vida berömt. Restaurangerna som serverar färska delikatesser ligger på rad i hamnen.

Foto: Petra Jonsson

Kryssningskajen (GT)2017-06-30 07:15

Det borde ge klirr i kassan för stans butiker, restauranger och caféer.

Eller?

Nej, inte enligt professor Anne-Mette Hjalager som menar att de positiva effekterna av den nya kryssningskajen är kraftigt överdrivna. Hon hävdar att de flesta turisterna lägger pengarna ombord på fartyget, inte när de är i land i Skagen.

– De köper matsäckspaket på båten och det finns fördelaktiga rabattsystem som favoriserar utbudet ombord. Det finns även shopping och underhållning på båten och det håller turisterna ifrån att göra av med pengar i land. Var också uppmärksam på att fartygen ligger vid kaj i mindre än åtta timmar, säger hon i en intervju med danska Jyllandsposten.

Åsikter som går rakt emot Anne-Mette Hjalagers är inte långt borta.

Mitt på gågatan i Skagen ligger Stenbroen Guld & Ure. Ägarinnan Mette Stenbroen berättar att hon för drygt två år sedan märkte att något hände.

Trycket i butiken ökade kraftigt.

– Vi märkte snabbt effekterna av den nya kryssningskajen. Den innebar att även de riktigt stora fartygen kunde lägga till vid kaj och behövde inte längre köra i land passagerarna i små båtar. I regel lägger de till vid åtta på morgonen och vi får alltid information i förväg om hur många som är ombord, säger Mette Stenbroen och fortsätter:

– Då sätter jag in extrapersonal och så öppnar vi en timme tidigare.

Mette Stenbroen är sekreterare i Skagen Handelsstandsforening, vilken närmast kan jämföras med Visby Centrum här på Gotland. En förening som verkar för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för de lokala, centrala näringsidkarna.

Inför årets kryssningssäsong är Mette förväntansfull.

Under 2016 gjordes 15 anlöp i Skagen, siffran för 2017 kommer att landa på 31 och för 2018 finns det redan 41 bokningar.

– Alla siffror pekar på att det kommer att bli en rekordsommar. Nu har vi också fått tillstånd att ha en skylt där vi berättar att kryssningsturisterna numer kan handla och få saker hemskickade. Då kan alla få med sig en Georg Jensen-vas exempelvis utan att behöva släpa den i packningen, säger hon.

Störst succé har Mette Stenbroen haft med den välkända Skagenklockan.

– Det gäller att ha något som kan kopplas till platsen man har besökt, något som dessutom är smidigt och enkelt att få med sig i packningen. Klockan är perfekt, säger hon.

Mette Stenbroen backas upp av Birgit Stenbak Hansen, borgmästare i Fredrikshamn, kommunen där Skagen ingår, som menar att det är helt fel att påstå att kryssningsturisterna inte handlar när de går i land.

Hon hänvisar till en analys gjord av en engelsk byrå, GP Wild, och som är beställd av en internationell kryssningsassociation.

Enligt Birgit Stenbak Hansen visar den att kryssningsgästerna spenderar i snitt 465 kronor på bland annat shopping, mat och dryck när de besöker Skagen. Detta innebär i så fall att de förväntade 37 500 besökarna under 2017 kommer att spendera drygt 17 miljoner kronor.

Mitt i handelsstråket ligger också Jakobs Café & Bar. Ett ställe som har öppet året om, men som är extremt välbesökt under högsäsong.

Ägaren själv, Jakob Sund, säger:

– Kryssningsbesökarna är ute efter det som är unikt för Skagen. Exempelvis vill de gärna testa lokalbryggd öl. Vad gäller mat så är det lokal fisk som de helst vill ha, eftersom de vet att fisket är stort här. Som sagt, det lokala är väldigt avgörande. En caesarsallad är de inte intresserade av, det kan de få var som helst. Sen dricker de väldigt mycket kaffe, säger Jakob Sund.

Gör ni något speciellt för att locka just kryssningsturister?

– Vi skyltar upp och har menyer på engelska, vi känner att det räcker. Jo, gratis wifi är ett måste om du vill ha kryssningsgäster, det går de väldigt mycket efter.

Hur viktiga är dessa besökare för din restaurang?

– De är inte våra primära gäster, men de är ett dejligt plus. Dessutom så kommer det faktiskt folk från andra ställen runt Skagen för att titta på de enorma kryssningsfartygen vilket också innebär merförsäljning, säger Jakob Sund.

I Visby innebär en vandring i stan en klart mer försiktig inställning till effekterna av den nya kryssningskajen. Ingen uttrycker sig direkt negativt, men de flesta är övertygade om att man måste tänka till och kanske anpassa sig efter de nya turisterna.

– Jag kommer inte att ändra mitt koncept, men jag ska försöka se till att kunderna exempelvis kan betala i euro, säger Anette Enlund, som driver en klädbutik på Adelsgatan.

Produkterna hon säljer tror hon passar även kryssningsresenärerna.

– Ja, kläder tar ingen större plats att packa ner. Det som är bra för mig är också att mitt varumärke är välkänt även utanför Sveriges gränser, säger hon.

Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum, menar att värdskapet i form av service och bemötande är helt avgörande.

– Jag vill påstå att vi är bra på det här på Gotland tack vare en lång tradition av turism och stolthet att bo och verka här. Givetvis ingenting att slå sig för bröstet för och flera andra destinationer är väldigt duktiga, men vi har kommit en bit på vägen och nu gäller det att finslipa detaljerna för att lyfta och ta täten.

Vad innebär det mer konkret?

– Det gäller bland annat att ta fram mer material på flera språk såsom menyer och hemsidor, men även att personalen behärskar åtminstone engelska så att de kan guida vidare till nästa plats som inte får missas. Det gäller även att kunna erbjuda tax free, ta emot euro och dollar och i vissa fall även erbjuda frakt av varor till hemlandet.

Vad efterfrågar kryssningsgästerna?

– De är ute efter det unika och lokalproducerade när det gäller allt från hantverk och upplevelser till mat och dryck och där står sig Gotland starkt både nationellt och internationellt. Det sista Gotland behöver är att Visby innerstad endast lever sju veckor på sommaren med massproducerade souvenirer och dyngrauk-t-shirts, säger Magnus Olsson, som även betonar vikten av att infrastrukturen kring kryssningskajen fungerar.

– Det är oerhört viktigt att gästerna enkelt och smidigt kan ta sig upp till Södertorg och Östercentrum och sedan sprida sig ner genom hela staden. Det får inte glömmas bort att många av besökarna, precis som jag, inte är triathleter och att höjdskillnaden från hamnen upp till klinten är lika hög som Högklintsklippan, säger Magnus Olsson.

Han menar också att det är av yttersta vikt att hela ön kan erbjuda unika attraktioner.

– Ju fler bra produkter som erbjuds, desto större chans att gäster återkommer och sprider information om detta runt om i världen. Ett exempel är det jobb som görs i Slite med idrottscentret och en helt ny bikepark. Lyckas vi så ökar chanserna att Visby och Gotland rent av kan bli en hubb och locka rederierna att stanna längre och komma fler gånger.

– Visby och världsarvet är givetvis en stor dragare, men Gotland är så mycket mer än det.

Så ön står väl förberedd?

– På det stora hela tycker jag det, och vi ska ha i åtanke att Visby och Gotland har tagit emot kryssningar i över 50 år så det här är inget nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om