Det första fartyget som angör Visby hamn är en gammal nykomling; det tyska kryssningsfartyget Aida cara som varit på besök i Visby tidigare men gjort ett litet uppehåll.
– Fartyget tar 1200 passagerare, berättar Susanne Samuelsson från Gotland Excursion.
Aida blir först ut, men är också sist ut. Den 14 oktober är hon det fartyg som avslutar kryssningssäsongen på Gotland, som alltså sträcker sig över hela fem månader. Däremellan kommer omkring 60 fartyg att angöra Visby hamn, berättar Susanne Samuelsson.
Kryssningsturisterna kommer bland annat från Storbritannien, Frankrike, Holland, Sydeuropa, Sverige och Finland.
Gotland ser tyvärr ut att tappa en del stora fartyg inför årets säsong.
– Vi hoppas att få tillbaka dem nästa år. Vad det beror på vet vi inte riktigt, men kanske att de nya svaveldirektiven kan spela in. Rederierna flyttar dessutom sina flottor fram och tillbaka.
Gotland har tappat amerikanarna men ökat på den tyska sidan istället när Aida kommer tillbaka.
– Finska Baltic Queen kommer också fem gånger till Visby. Hon är det största fartyget i år med en kapacitet upp mot 2 800 passagerare.
I och med den nya kryssningskajen som kommer att stå klar i april 2018 hoppas Susanne Samuelsson på en ökning av antalet anlöp till Visby igen. Snart går byggprojektet in i skarpt läge och det blir Region Gotland som bygger kryssningskajen och Copenhagen Malmö Port (CMP) kommer att hyra kajen under 20 år.
– Visionen för att bygga en kaj är ju att öka antalet anlöp. Köpenhamn ligger tvåa i antalet anlöp så de kommer att backa upp, de vill ju ha sin kaj fullbokad.
I och med den nya kajen kommer fler fartyg kunna gå in i hamnen. Västvinden och våghöjden har ställt till det för fartygen med ett tapp på mellan 17 till 25 procent bortblåsta fartyg.
– Rederierna är positiva till den nya kajen eftersom fler kommer att kunna lägga till.
60 till 70 procent av kryssningsturisterna som kommer till Visby tar sig in till kaj. Av dem som kommer med fartyg som kan angöra hamnen går nästan samtliga iland. Kryssningsturisterna stannar upp till en dag på Gotland, och många lämnar Visby för en guidad tur på den gotländska landsbygden. Kryssningarna gynnar därför inte bara turistnäringen i Visby, utan hela Gotland, berättar Susanne Samuelsson. Ett av fartygen, Birka Cruises, kommer liksom förra året att anordna en kulinarisk långkryssning i juni till Gotland med gårdsbesök och provsmakningar.
– Vi har ett stort lokalt nätverk som jobbar i kryssningsbranschen över hela ön. En utflykt som varit mycket populär är till exempel en busstur till Ekstakusten med ett stopp för fika eller lunch vid Stelor Hotell i Västergarn.
Myten om att den typiske kryssningsturisten är en äldre person med tjock plånbok stämmer inte riktigt längre, säger Susanne Samuelsson.
– Nu är det mycket familjer som åker, och de ger sig gärna ut på en tur på stan eller på landet. Målet är naturligtvis att vi ska bli ännu bättre på att sälja rundturer, till bra priser, och med härliga minnesvärda upplevelser från Gotland.