SÀkert kort och flera nykomlingar nÀr Luqaz sjÀlv fÄr vÀlja

NÀsta krögare ut att tipsa om sina favoritrestauranger pÄ Gotland Àr Luqaz Ottosson, restaurang Rot i Norrlanda. Med ett knivskarpt sinne för nÀrproducerade rÄvaror och fina meriter i bagaget tog han sig an uppgiften pÄ stort allvar.

Foto: Malin Stenström/Montage

Krögarna tipsar2018-05-20 18:30

Luqaz Ottosson vann 2014 utmĂ€rkelsen Årets ekologiska kock och var 2017 finalist i Årets kock. Efter att tidigare ha varit verksam pĂ„ bland annat 50 kvadrat och Lilla Bjers driver Luqaz sedan i fjol sin egen restaurang – Rot – i Norrlanda. Rekommendationerna gjordes utan inbördes rangordning.

– Det Ă€r fem stĂ€llen som skiljer sig ganska mycket, sĂ„ jag har svĂ„rt att rangordna dem, sĂ€ger Luqaz Ottosson.

Jessens Saluhall, HĂ€stgatan i Visby.

– Jag gĂ„r ofta dit. Bröderna har skapat en hĂ€rlig atmosfĂ€r i lokalen, skönt hĂ€ng med mĂ„nga stammisar. Förutom möjligheten att Ă€ta god och enkel mat som lagas pĂ„ deras sortiment, sĂ„ gillar jag att man kan köpa med sig det man exempelvis önskar grilla pĂ„ kvĂ€llen eller nĂ„gon god olja. De har vĂ€ldigt mĂ„nga hĂ€rliga produkter som sĂ€ljs över disk.

Ett litet crĂȘperie, Stenkyrka.

– Vi har rĂ€tt mĂ„nga crĂȘperier pĂ„ Gotland och jag tycker att de flesta Ă€r vĂ€ldigt bra, dĂ€rför Ă€r det vĂ€ldigt modigt att öppna ytterligare ett och att lyckas skilja sig frĂ„n de övriga. Det hĂ€r Ă€r lite nytt med en egen stil dĂ€r de har wrap-liknande crĂȘpes, och det Ă€r vĂ€ldigt mysigt ute i deras lada. För mig Ă€r det ocksĂ„ vĂ€ldigt inspirerande med Ă€garparet (Joakim Andersson och Charlotte Eklund, red. anm.) som flyttar till Gotland och öppnar ett litet crĂȘperie i Stenkyrka, ute pĂ„ landsbygden.

Lilla Bjers, VĂ€sterhejde.

– Nu Ă€r jag nog lite partisk, men jag tycker att det Ă€r fantastiskt. Det de lyckats göra Ă€r unikt, man fĂ„r inte den nĂ€rheten och direkta kontakten med bra rĂ„varor pĂ„ det sĂ€ttet nĂ„gon annanstans. Sedan jag var dĂ€r har de tagit det ytterligare ett steg lĂ€ngre, de brinner för att stĂ€ndigt utvecklas. Jag fĂ„r ett extra lugn nĂ€r jag kommer dit.

Prima GÄrd, Bunge.

– Det hĂ€r tipset skiljer sig Ă„t, för jag har faktiskt inte varit dĂ€r. De öppnar sin restaurang i Ă„r. Jag har Ă€tit deras mat tidigare pĂ„ Furillen, och jag Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nd och förvĂ€ntansfull pĂ„ vad det blir pĂ„ Prima gĂ„rd. Det hĂ€r Ă€r ett vĂ€ldigt spĂ€nnande tillskott pĂ„ den gotlĂ€ndska restaurangkartan.

Gula Hönan, Ronehamn, och Tuppens krog, Adelsgatan i Visby.

– Jag uppskattar Gula hönan vĂ€ldigt mycket och vet att de gör en mycket bra grej, vilket gör att jag ser oerhört mycket fram mot Tuppens krog som har öppnat precis nu i maj. Marc Enderborg har vĂ€ldigt bra koll pĂ„ sina rĂ„varor samtidigt som han Ă€r nyfiken och modig i det han gör. Konceptet med att den mer exklusiva Gula hönan kompletteras av den lite enklare Tuppen blir vĂ€ldigt intressant, sĂ€ger Luqaz Ottosson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!