Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade i förra veckan att ta bort de lokala föreskrifterna för buller i Visby innerstad och i stället följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd för inomhusbuller. I dag är bullergränsen 30 decibel, och beslutet innebär en sänkning till 25 decibel. Förslaget har kritiserats från bland annat oppositionen som reserverade sig mot beslutet och från enskilda krögare och näringsidkare. Den tidigare M-politikern Peter Wennblad anmälde i förra veckan Region Gotland för bullerstörningar på S:t Hansskolan, med anledning av beslutet att sänka bullergränsen.
GA har pratat med fem andra jämförbara turistkommuner om vad de tillämpar för bullergränser. Samtliga kommuner, Åre, Båstad, Halmstad, Mörbylånga och Vaxholm, följer redan Folkhälsomyndighetens rekommendationer som är en maxgräns på 25 decibel för buller inomhus. Båstad kommun, som precis som Gotland har några månader med intensiv turism, tycker att bullergränserna fungerar bra.
– Jag tycker att det är rimliga nivåer och upplever inte att det varit något problem att följa dem. Mig veterligen har vi inte haft några egna framtagna riktlinjer, utan så länge jag har arbetat här har vi följt Folkhälsomyndighetens allmänna råd, säger Angelica Hunyor, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Båstad kommun.
Oavsett vilka bullergränser som råder kommer det alltid att komma klagomål på buller, säger Angelica Hunyor.
– Det som har varit det största bekymret för oss är personer som uppehåller sig utanför krogarna när de stängt och för liv, men åt det finns det inte så mycket vi kan göra. Vi vill kunna ha en levande stadskärna men samtidigt måste det tas hänsyn till boende och till hälsoeffekter, säger hon.
Nuvarande riktvärden för Folkhälsomyndighetens allmänna råd för inomhusbuller har funnits sedan 2014. I och med att Region Gotland valt att ha egna riktlinjer sedan 2011 har krögarna under ett antal år haft ett undantag, berättar Isabel Enström (MP), ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden på Region Gotland.
– Skälet till att vi nu tar bort de lokala föreskrifterna är för att vi haft ett antal domar mot oss. Jag har full förståelse för att vissa tycker att det är låga nivåer, men man kan jobba konstruktivt med det och det finns krogar på Gotland som redan i dag klarar det, säger hon.
Varför tror kritikerna att vi inte kommer klara bullergränsen här?
– Det har funnits vissa krögare som har varit utsatta för mycket klagomål som kanske känner sig drabbade. Jag är inte orolig för att vi inte kommer att klara det, gör alla andra det gör vi det med, säger Isabel Enström.
Gotlands Krögarförening hade i måndags ett möte med Region Gotland i ärendet. Ordförande Magnus Larsson tycker att informationen var givande och berättar att de redan bokat in ett uppföljningsmöte i oktober.
– Vi tar inte ställning till detta förrän vi vet vad det innebär. En del är mer oroliga än andra och det finns det skäl att vara, men det blir väldigt teoretiskt innan vi vet hur det tillämpas. Jag uppfattar att de flesta ändå inte är särskilt oroliga, säger Magnus Larsson.