Kryssningskajen kommer att invigas på söndag och nu riktar entreprenören Joachim Kuylenstierna frän kritik mot Region Gotlands beslut om att bygga kajen. Han menar att investeringen som är på minst 250 miljoner kronor är som att kasta pengarna i sjön.
– Om de med samma kalkyl hade byggt bostäder istället, så hade en trerummare på 77 kvadratmeter kostat 5 600 kronor i månaden och pengarna hade räckt till 150 lägenheter. Jag tror att vi hade behövt det mer, framförallt boende för unga och de äldre, menar han.
Joachim Kuylenstierna hänvisar till flera olika artiklar som han läst i SVT, DN, SR och Aftonbladet och menar att kryssningsgästerna inte gör av med så mycket pengar när de väl är i hamn.
– Det som kommer Gotland till godo är fler besökare, men inte en ökad omsättning. De som säljer glass, kylskåpsmagneter, de som driver Lummelundagrottan och de som driver bussbolagen vinner på kryssningskajen. Sedan vinner även svenska staten på det som får momsen. Det kommer inte att vara någon kryssningsturist som käkar någon middag i Visby, säger Joachim Kuylenstierna.
Förra året blev det officiellt att han och Karl Törngren tillsammans köpt Krusmyntagården. För en tid sedan kunde Gotlands Allehanda avslöja att Joachim Kuylenstierna även köpt Lummelunds Bruk 1:1, som Lummelundagrottan är en del av. En plats som han alltså tror kommer tjäna på att kryssningsturisterna kommer.
Själva verksamheten i grottan drivs av Helena och Christian Ericson.
– Om politikerna är så korkade att de gör en så dum investering, då får jag som entreprenör anpassa mig efter korkade beslut. Det är en liten del av den samlade bilden, säger han.
Han tror inte heller att en ökad kryssningsturism är något som kommer att tas väl emot av gotlänningarna.
– Jag vet ingen stad på jorden som tycker om kryssningsturister som går runt med skyltar när alla butiker är stängda. Kryssningsindustrin är som gjord för att man inte ska spendera pengarna på andra ställen än på båten, säger Joachim Kuylenstierna.
Han hade hellre sett att Region Gotland satsat på något annat än kryssningskajen.
– Jag tycker det är bättre att man satsar pengar på skola, utbildning och omsorg än att ge rederier möjlighet att ha Visby på sin turlista.
Joachim Kuylenstierna tror inte heller att kryssningskajen kommer att vara något positivt för turismen på Gotland.
– Jag tänker mer att det här är ett beslut som fåfänga politiker fattat. Man tror att man blir en del av världen bara för att man har en kryssningskaj. Jag tycker inte att man behöver öka turismen på Gotland, det räcker som det är. Det är väl tillräckligt med folk på vägarna under sommaren, det ska vara kvalitet och inte mängd.
Dessutom frågar han sig hur Region Gotland tänkt kring miljön:
– Det är här är också en miljöfråga och är det verkligen på det här sättet som man vill gynna vår miljö? Är det så bra att locka stora dieselbrännare att lägga till här?, säger han.