Sedan 1984 har kvinnojouren Amanda funnits på Gotland för att hjälpa psykiskt och fysiskt utsatta. Kvinnojouren arbetar ideellt i samarbete med bland annat socialtjänst och polisen.
I en fyrarumslägenhet i Visby, som jouren hyr, erbjuds skyddat boende åt tre kvinnor samtidigt, varav två också kan ta sina barn med sig. Dessutom hyr föreningen en lokal på Södercentrum, där polisen ibland håller förhör och dit kvinnor kan komma med sina barn för samtal.
– Kostnaden för hyrorna är 16 000 kronor i månaden, säger Ewa Gomander och berättar om minskade anslag från regionen.
För två år sedan var föreningsstödet från kultur- och fritidsförvaltningen 125 000 kronor om året.
– I år fick vi bara 80 000 kronor och för nästa år vet vi inte, säger hon.
Den ekonomiska krisen hotar nu verksamheten. I första hand blir det lokalen på Södercentrum som måste lämnas, men den har nio månaders uppsägningstid.
– Jag tycker det är hemskt, det här har blivit som mitt barn, säger Ewa Gomander om den pressade situationen.
Just nu bor en ensam kvinna i det skyddade boendet. Hon är rädd och vill vara anonym.
– Jag är tacksam, det här är rena rama räddningen. Jag vet inte vart jag skulle ha tagit vägen annars, säger hon.
När hon låser dörren, och vet att kvinnojouren vakar över henne, känner hon sig trygg.
– Den här lägenheten räddar liv, säger hon och berättar om de hot som hon har utsatts för.
Kvinnojouren gör nu vad de kan för att rädda ekonomin och ha råd med hyran till det skyddade lägenhetsboendet.
– Vi kanske får försöka hitta en billigare och mindre lägenhet. Vi går inte ut och tigger, men kyrkorna och en del andra föreningar har gett oss bidrag, säger Ewa Gomander.
Glädjande är att fem nya frivilliga skolas in i jourteamet. Däremot kan julhelgerna bli stökiga. Elsie-Marie Kindmalm har jouren då. Hon berättar att det ofta är alkohol som utlöser bråk och hon har en vädjan:
– Ha barnen i fokus under julen. De sitter vid bordet och väntar på att tomten ska komma, så blir det bråk, allt spårar ur och julen blir förstörd, säger hon.
Enligt socialdirektör Marica Gardell fanns tidigare möjlighet för regionen att betala för att placera kvinnor i boende hos jouren. Nu har Socialstyrelsen sagt ifrån.
– Ska kommunal verksamhet bedrivas med en ideell aktör som en kvinnojour måste det finnas en överenskommelse, säger hon, och menar att kvalitén måste kunna garanteras.
Hon har fört dialog tidigare och öppnar för nya samtal med kvinnojouren om eventuellt framtida samarbete, som skulle kunna hjälpa till att stärka deras dåliga ekonomi.