Krav-certifierade gårdar står för större delen av den ekologiskt brukade jorden. Enligt den ekonomiska föreningen Krav, som svarar för den mest kända miljömärkningen av ekologiskt odlad mat i Sverige, så har det skett en snabb ökning. Sett över det senaste decenniet handlar det om en ökning med hela 51 procent, motsvarande 8 651 hektar.
– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald.
Det säger Kravs affärsområdeschef Jonas Carlberg i ett pressmeddelande från Krav.
På gården Lilla Bjers i Västerhejde har man varit med och drivit på den ekologiskt inriktade odlingen på Gotland.
– Det är jättekul att det fått den här utvecklingen, kommenterar Margareta Hoas på Lilla Bjers uppgifterna från Krav och Jordbruksverket.
Gården odlar främst Krav-märkta produkter som sparris, potatis och jordgubbar på 16 hektar mark, i ett växelbruk där man också har gamla sädesslag som emmer. Jämte odlingarna driver man Krav-odlat skogsbruk och en krog med ekologisk mat.
– I princip är allt som serveras är Krav-odlat. I den officiella märkningen har vi tre stjärnor, vilket innebär krav på att minst 90 procent ska vara det, säger Margareta Hoas.
I Sverige som helhet har ökningen av ekologiskt odlad åkermark de senaste tio åren faktiskt ökat något mer än på Gotland, med 58,2 procent. Men då här det till saken att Gotlands utveckling skett från en lite högre andel. 2018 odlades 25 466 hektar av jordbruksmarken på Gotland ekologiskt, motsvarande 22,8 procent. I landet som helhet var det 609 104 hektar, motsvarande 20,2 procent. Krav-certifieringen går längre än EU:s regler för att jordbruksprodukter ska få kallas ekologiska, bland annat genom striktare regler om djurvälfärd, kilmatarbete och socialt ansvarstagande. Krav-odlingen utgör 70 procent av den totala ekologiska odlingen i Sverige.
Margareta Hoas upplever i dag en kraftig förändring attityden från omvärlden, jämfört med när hon och Göran Hoas startade för drygt tjugo år sedan:
– Då fick man alltid förklara och försvara vad man höll på med. Så är det inte längre, det är stor skillnad.