Snart kan alla åka skolbuss

Billigare, säkrare och effektivare. Så beskriver koordinator Anne Gardelius det nya skolbussavtalet. Och snart kommer det att vara möjligt för vem som helst att åka med.

På rull. Under 14 dagar har Anne Gardelius åkt flera hundra mil på öns skolvägar. Allt för att planera resorna så säkra som möjligt till hösten.

På rull. Under 14 dagar har Anne Gardelius åkt flera hundra mil på öns skolvägar. Allt för att planera resorna så säkra som möjligt till hösten.

Foto: Henrik Radhe

Kräklingbo2012-04-28 04:00

Under 14 dagar har Anne Gardelius, koordinator på barn- och utbildningsförvaltningen, åkt flera hundra mil kors och tvärs över ön. Efter den nya upphandling av öns skolskjutsar, som börjar gälla vid skolstarten i augusti, beslutade nämnden att trafiksituationen ska säkerställas vid varje hållplats. Anne Gardelius har därför åkt buss och bil och bedömt säkerheten vid nästan 900 barns av- och påstigningar.


Säkerhet
- Jag känner att jag fått en otrolig kunskap i hur Gotlands barn bor. Jag är jättefascinerad över hur levande vår landsbygd är, säger Anne Gardelius.

Säkerheten är oerhört viktig och den kommer nu att hamna i fokus på ett mer aktivt sätt. Varje barn läggs in i en databas och avtal kommer i vissa fall att skrivas mellan föräldrar och busschaufförerna.

- Är det mycket trafik gulmarkerar vi vägen. Då blir det ett avtal mellan chauffören och föräldern där de lämnas av, säger Anne Gardelius.

Avtalet innebär att de mindre barn som har behov kommer att få möjlighet att bli följda från bussen av busschaufförerna

Anne Gardelius har under sin provåkning försökt hitta lösningar så att barnen kliver på och av på samma sida som bussen stannar. Det innebär att man kan behöva köra fram och vända för att på så sätt trafikera samma sträcka i båda färdriktningarna.


Effektivisering
Det nya avtalet innebär att det från och med i höst blir ett effektivt utnyttjande av de två bolagen som ska sköta trafiken. Gotlandsbuss består av flera lokala bussföretag, Bergkvara buss har 850 bussar i Sverige, Danmark och Tyskland. Nu också på Gotland.

Antalet bussar minskas med tio gentemot i dag. Det innebär att det körs flera turer med de bussar som blir kvar, vilket gör att eleverna kommer att komma fram till skolan vid olika klockslag på morgonen.

- Skolskjutsarna har kostat 36 miljoner kronor per år. Men jag har haft en budget på 30 miljoner. För 2013 får jag en budget på 28 miljoner och den ska jag hålla, säger Anne Gardelius.


Möjligheter
Men det nya bussavtalet innebär också nya möjligheter. Om ett år räknar man med att kunna erbjuda alla gotlänningar att använda skolbussarna som komplement till kollektivtrafiken. Det kontantlösa biljettsystem som politikerna just nu diskuterar ska underlätta åkandet med skolbussarna.

- Landsbygden ska leva. Vill du bo i Eksta ska du kunna ta dig till Visby, säger Anne Gardelius.

Skolbussarna kommer att trafikera också de mindre vägarna och då kan äldre och människor som inte kör bil ändå få en möjlighet till dagligt resande. När regionen tecknade det nya avtalet införde man bälteskrav och alkolås på bussarna. Alla bussar är miljöcertifierade och moderna.

- I dag kan det finnas bussar som är 30 år gamla, säger Lars Ödlund, trafikplanerare på Bergkvara buss.

I samband med övergången till det nya avtalet ska även öns busskurar ses över. I dag finns det 360 och många är dåliga eller används inte och de ska tas bort. Andra kan behöva flyttas.

- Jag är övertygad om att det här kommer att bli jättebra. Trafiken blir billigare, säkrare och effektivare, säger Anne Gardelius.

På måndag gör hon sin sista provtur för den här gången och på onsdag ska barn- och utbildningsförvaltningens arbetsutskott få en presentation av det nya bussnätet.

I mitten av maj får alla föräldrar ett personligt brev med vilka hållplatser och tider som ska gälla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om