Kräklingbo manskör i protest mot utvisning

Med insmugglad kamera spelades Hasebullah in på Migrationsverkets förvar i Märsta. Nu sprids videon med honom och Kräklingbo manskör.

Två klipp från videon "Kom kompis". Hasebullah Fateh är inspelad i förvaret i Märsta, manskören hemma i Kräklingbo.

Två klipp från videon "Kom kompis". Hasebullah Fateh är inspelad i förvaret i Märsta, manskören hemma i Kräklingbo.

Foto: Jens Friis-Hansen

Kräklingbo2019-10-03 09:08

”Kom, kom, bli som min kompis/bror/syster”. ”Mitt hjärta säger, det ska bli fritt i hela världen”. I en video där bilderna växlar mellan manskören i Kräklingbo och förvaret i Märsta sjunger Hasebullah Fateh sitt budskap. 

Sången skrevs till nationaldagen 2017. Som ett inslag i firandet vid Roma kungsgård sjöng Hasebullah, Saeed Amiri och Mohammad Nouri sången tillsammans med Kräklingbo manskör.

Saeed och Mohammad ser ut att ha en framtid i Sverige. De sökte asyl före den 25 november 2015, och omfattas därmed av gymnasielagen som gör det möjligt att få uppehållstillstånd medan man studerar. Båda har fått tillfälliga uppehållstillstånd.

– Det går bra för dem, säger Kräklingbokörens ledare Jens Friis-Hansen och berättar att Saeed och Mohammad går på Gutegymnasiet.

För Hasebullah Fateh är framtiden desto mer oviss. Jens Friis-Hansen tycker att Hasebullah Fateh är en musikalisk naturbegåvning med en fantastisk röst. För att ge sången ”Kom kompis” mer uppmärksamhet började han förbereda en videoinspelning med Hasebullah och kören. 

Inspelningen blev dock inte som Jens Friis-Hansen planerade. Hasebullah, som sökte asyl i december 2015 och därmed inte omfattas av gymnasielagen, har fått avslag på sin asylansökan. Den 17 juli flyttades han till Migrationsverkets förvar i Märsta i väntan på att avvisas till Afghanistan. Där besökte Jens Friis Hansen honom.

– Jag kontrollerades när jag skulle in på förvaret, men lyckades gömma min kamera i en kasse fylld med mat. Sedan filmade jag ”Hasse” i förvarets förhörsrum, berättar Jens.

Filmen har Jens Friis-Hansen lagt upp på internet, där den nu börjat delas. I Östercentrum genomförde ett 40-tal personer i tisdags en tyst protest mot utvisningen. Filmen ”Kom kompis” är en musikalisk protest som Jens Friis Hansen hoppas ska få stor spridning.

– Tvångsutvisningarna är ett övergrepp som Sverige kommer att ångra, precis som vi ångrat tvångssteriliseringar och andra övergrepp, säger han.

Kräklingbo manskör följer Hasebullah Fatehs öde med stor förtvivlan. De senaste uppgifterna Jens Friis-Hansen har är att Hasebullah fanns med bland de afghaner vid förvaret i Märsta som utvisades till Kabul natten till onsdagen. Jens Friis-Hansen hoppas att Hasebullah inte tas emot i Afghanistan, eftersom hans säkerhet inte kan garanteras. Han skulle därmed kunna återvända till Sverige.

Jens Friis-Hansen leder Kräklingbo manskör, som sjungit tillsammans med ungdomar från Afghanistan.
Jens Friis-Hansen leder Kräklingbo manskör, som sjungit tillsammans med ungdomar från Afghanistan.
Karta: Kräklingbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!