Efter ett uruselt år ser det ljusare ut för kräftodlarna

Förra året var katastrof för kräftodlaren Peter Nyberg och hans kollegor i Stenkumla. Men i år ser det lite ljusare ut och nu storsatsar man inför framtiden.

Kräftorna brukar vara färdigömsade, men här är ett skal från en kräfta som just ömsat.

Kräftorna brukar vara färdigömsade, men här är ett skal från en kräfta som just ömsat.

Foto: Sofie Regnander

Kräftsäsong2019-08-11 10:29

Den varma sommaren förra året värmde upp kräftvattnet till 27 grader och nivån i dammarna sjönk med drygt en meter. För Peter Nyberg, brodern Göran och Jesper Magnusson som driver kräftodlingen Regnbågen HB i Stenkumla var det en katastrofal säsong.

– Kräftorna mådde inte bra. Jag tror det blev sammanlagt cirka 30 kilo kräfta. Vi behöver fiska 150 kilo för att få verksamheten att gå runt. Det är en dyr hobby, säger Peter Nyberg.

Men ett bakslag stoppar inte kräftodlarna i Stenkumla. När GT kommer på besök håller man på att gräva ur 3,5 hektar i anslutning till fiskodlingen. Här ska en ny bevattningsdamm anläggas så att kräftdammarna kan hålla en jämn nivå vid nästa torrperiod.

– Folk tycker att vi är lite tokiga som satsar, men här ska vi samla vatten för bevattning. Vi gör en insats för flodkräftan som är rödlistad samtidigt som vi skapar en vattenresurs för omgivningen. Projektet fick högsta poäng och är finansierat till 90 procent med EU-medel.

Under grävningarna har man dock stött på lite problem som troligen kommer att fördyra arbetet. Istället för lera har man stött på grus. Men Peter Nyberg tror ändå att den nya bevattningsdammen ska vara klar i höst.

Frågan är då hur årets säsong ser ut på Gotland. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gör för tredje gången en kräftprognos i år. Prognosen görs utifrån temperaturdata för viktiga perioder i kräftans liv. Och enligt SLU kan årets kräftfiske i Vättern komma att slå alla tidigare rekord.

Hur ser det ut på Gotland?

– Vi började fiska nu i slutet av juli och har fått upp cirka 40 kilo. Tyvärr har de börjat ömsa skal igen. De brukar annars vara färdigömsade i slutet av juli. Men visst finns det chans att det kan bli en bra säsong.

Det verkar vara en hel vetenskap?

– Jo, vi har fört statistik över allt genom åren, men det slutar alltid med att man får riva alla papper, för det stämmer inte i alla fall.

Peter Nyberg visar runt i lokalen där kräftorna ska rena sig innan de skickas vidare till beställare på fastlandet. Han är inte riktigt nöjd med storleken, det är inte som förr då de fick en chans att växa till sig. Sen vill han visa ännu ett projekt. I två stora tankar ska det odlas regnbågslax.

– Vattnet med gödning kan pumpas vidare till kräftdammarna. Kräftor är små reningsverk.

Vad får man betala för ett kilo kräfta i år?

– 350 kronor, samma pris som när vi drog igång 1988. Jag brukar säga att jag är nog den enda vd:n som får betala för att driva företag, skrattar Peter Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!