För en vecka sedan uppmanades lunchgästerna att rösta för eller emot ett totalstopp för utländskt kött på Hamnkaféet i Klintehamn. Men förutsättningen för att få svenskt på tallriken var en generell prishöjning med 25 kronor per rätt.
Vid stängningsdags i söndags var det avgjort. Knappt hälften, 51 procent, av de 159 gästerna sa nej till förslaget att gå över till svenskt kött.
– Det blev väldigt jämnt precis som i det andra valet, säger hamnkaféets ägare Ghasem Hassani.
Hans besked dagen efter är att restaurangen kör på som tidigare och med samma priser. Ghasem Hassani säger att en total omställning till enbart svenska råvaror inte är aktuell utan en prishöjning.
– Jag vill gå mot mer lokalproducerat och det tänker jag göra oavsett för att det är viktigt att stödja gotländska producenter, men jag måste prioritera min och verksamhetens ekonomi högst.
Men han är varken besviken eller förvånad över valutgången.
– Många har motiverat sina svar, särskilt de som röstade nej till en prishöjning. Vi har en stor grupp med främst pensionärer från trakten som kommer hit varje dag och jag tror att många av dem röstat emot. Hamnkaféet är en viktig plats att träffa samma folk som man känner och många har sagt att de är jätteoroliga för att priset ska höjas. Alla vill ha mer svenskt kött men klarar inte att betala 115 kronor varje dag för en lunch.
De totalt 79 ja-rösterna härstammar troligtvis från restaurangens söndagsgäster, spår Ghasem Hassani.
– Det brukar vara omkring 80 personer som åker hit bara på söndagarna. Då är det folk från hela ön.