I fem hagar i Hablingbo-trakten betar nu lamm av rasen Gotlandsfår som tillhör paret Niklasson. Det är ingen stor besättning, men fårskötseln är mer än en hobby och bidrar till de båda lärarnas inkomster. De hade hoppats kunna slakta ett antal lamm nu till sommaren.
– Fjolårslamm, förtydligar Jonas.
Mien Niklasson berättar om samtal med krögare, som mer eller mindre vädjar om att få köpa gotländskt lammkött.
– Vi har kontrakt med Gotlands Slagteri AB, men nu såg vi ingen annan möjlighet än att vända oss till ett gårdsslakteri, säger hon.
Platschefen på Gotlands Slagteri AB, Fredrik Sundblad, säger att just den här veckan och fram till vecka 32 ska man gå upp i produktion, undantaget för vecka 29 när man stänger för översyn. Han uppger att slakteriet fram till och med vecka 25 slaktat 11 919 lamm, något fler än förra årets 11 510. Kösituationen nu gäller enbart lamm, för slakt av gris och nöt finns ingen kötid.
– Leveransåret när det gäller lamm följer inte det mönster vi är vana vid. Kring påsk såg vi en nedgång i förhållande till våra prognoser, troligen ett resultat av torkan och värmen. Sen kom en bra tredjeskörd förra året och då blev det ett ökat antal tackor med trillingar, där vissa är slaktmogna nu, säger Fredrik Sundblad.
– Våra egna kanaler till detaljhandeln, trogna kunder året om, kan vi planera. Återtag av lamm till gårdsbutiker och liknande är lite svårare att planera, då leverantören själv anger det vid slaktanmälan.
Han säger också att det finns tillgång på lammkött och att slakteriet har öppnat möjligheter för direktleveranser till restauranger från slaktdjursleverantörerna.
– För den enskilde lammproducenten gäller det att planera slakten i god tid. Vi har jättteduktiga leverantörer som gör ett otroligt arbete året om. Vi försöker gå dem till mötes, samtidigt som vi måste förankra produktionen med kund och med personal. Vi har inte möjlighet att ha "beredskap" för eventuell slakt.
Mien och Jonas Niklasson har förståelse för argumenten, men påpekar att många lammbönder, precis som de själva, är det på deltid:
– En professionell svinuppfödare kan på dagen när planera, vi är på ett annat sätt beroende av vädret.
När Fredrik Sundblad gick igenom listorna förra året fann han att 200 av slakteriets 280 lamm-leverantörer lämnade färre än 100 djur till slakt.