Kottelinjen som startades av Gotlands Igelkottsfond för ett par år sedan får många samtal från människor som hittar skadade djur. En del av igelkottarna har skadats i trafiken, i jordbruket eller i våra trädgårdar. Men några skadas eller dör också varje år på grund av illvilliga människor.
– Tyvärr har vi varit med om att få in igelkottar som människor har sparkat på. Någon har sett unga använda dem som fotbollar, säger veterinären Lotta Persson, som var en av initiativtagarna till kottelinjen.
Även i år har hon fått ta emot några djur som kommit in med frakturer i över- eller underkäken. Hon befarar att igelkottarna har skadats medvetet av människor.
Kottelinjens jourtelefon är bemannad av bland andra Inger Gahnström. Hon har ett stort intresse för de små djuren och ägnar mycket tid åt att vårda ungar som lämnats åt sitt öde när mamman förolyckats.
– Jag får många samtal och jag tycker det är bra att så många engagerar sig.
Både hon och Lotta Persson räknar upp farliga miljöer för igelkottar, miljöer som vi människor skulle kunna göra tryggare för djuren:
När man använder trimmer i trädgården kan man först kolla så att det inte finns något bo i de höga gräspartiernaSnigelgiftet som en del placerar ut för att få bort mördarsniglar blir dödsfällor för igelkottarIgelkottungar tar sig lätt in i samma hålor som råttor och kan då få i sig råttgift.Igelkottarna har svårt att få tag i både vatten och föda när det är varmt. Ställ gärna ut en vattenskål i trädgården.När man gräver hål för att gjuta något är det lätt att igelkottarna trillar ned och inte kan komma upp.
– Tänk också på att man inte får ta hand om skadade igelkottar i sitt hem mer än 48 timmar. Sedan ska de tas om hand av någon som har ett särskilt tillstånd för att vårda djuren. Det har exempelvis Kottefonden, säger Lotta Persson.