Många gotlänningar kuggar på teoriprovet

Bara hälften av alla teoriprov för körkort som skrivs på Gotland blir godkända. Öns trafiklärare menar bland annat att det är för billigt att göra provet.

Foto: Dennis Pettersson

KÖRKORT 2018-11-06 08:15

Enligt nya siffror från Trafikverket sjunker andelen godkända teoriprov som skrivs för varje år. På Gotland blev under perioden januari-september i år bara 49,2 procent av samtliga prov som skrevs godkända. Tjejer är något bättre än killar, 54 procent av tjejerna får godkänt medan killarna får 46 procent av samtliga prov som skrivs.

Om det var pinsamt för tio år sedan att kugga på första försöket så finns det i dag en helt annan inställning hos eleverna.

– Många av eleverna har inställningen att ”det gör inget om jag missar på första försöket”, säger Leif Björkman, utbildningsledare på Björkmans bilskola i Visby.

Leif Björkman tycker att 325 kronor är för billigt. Men han ser också fram emot att det pågår en process hos Trafikverket där man utvärderar teoriprovet som det är upplagt i dag.

Ett minskat intresse för teori på plats gör att trafikskolorna hamnar i en svår balansgång. Enligt Ulf Gardelius, trafikskolechef på Gotlands trafikskola, handlar det om en ständig avväggning. Å ena sidan vill man erbjuda en tjänst som kunden vill ha, å ena sidan ställer Trafikverket krav på att en viss andel av skolans elever ska klara teoriprovet.

– Vi anmäler inte elever som vi inte tror är redo. Men samtidigt kan vi inte tvinga någon att gå teorin här hos oss. Man kan ju aldrig riktigt veta men läser de på egen hand så har vi ingen kontroll alls, vilket kan få konsekvenser för vår statistik.

Även trafiklärarna på Gotlands trafikskola tror att det låga priset för att skriva upp kan ha ett finger med i spelet. Men det finns fler, och betydligt större faktorer.

Bland annat ser de ett ökat behov av att möta de körskoleelever som har svårigheter att lära sig just teorin. Det kan handla om att upptäcka och ge stöd åt personer med dyslexi – eller att anpassa utbildningen för nyanlända.

Den sistnämnda gruppen har varit en utmaning de senaste åren, enligt Monica Gardell Löfkvist, kontorist på Gotlands trafikskola.

– Jag tror verkligen att det påverkar statistiken, både på Gotland och i resten av landet, säger hon.

Trafikläraren Göran Ekengren har varit i yrket i många år, har det skett en tydlig förändring i elevernas läsförståelse.

– Om man jämför med för 30 år sedan är skillnaden stor, och det gäller generellt.

Men att ta körkort i dag är svårare, det är samtliga överens om.

– Det är mer regler att lära sig nu. Och dagens unga har väldigt mycket annat som ska hinnas med. Så det handlar nog sällan om ren lathet när de frågar oss kring vad de behöver lära sig. De vill veta hur de ska planera sin tid, säger Göran Ekengren.

– Men de ska ju egentligen kunna lära sig allt som står i boken. Vi hade en elev som nyligen fick alla rätt på teroiprovet – det är ovanligt att inte ha ett enda fel, men det går ju onekligen, fortsätter han.

66:e gången gillt

Dagens teoriprov består av 70 frågor och kräver 52 rätt för godkänt. Det kostar 325 kronor att skriva och i dagsläget kan man kugga hur många gånger som helst. Enligt Sydsvenskan var rekordet i Sverige år 2017 en elev som blev godkänd på teoriprovet först efter att ha skrivit det 66 gånger.

Enligt sajten allastudier.se kuggar flest på följande:

Högerregeln: Trafik i korsning.

Placering i körfält

Hur man kör i cirkulationsplats

Vägmärken och trafiksignaler: Speciellt gångfartsområde

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om