Nu vågar Morgan ställa ut sina kukar

Redan som tonåring väcktes ett intresse av erotisk konst hos Morgan Å Eriksson. På grund av samhällsklimatet valde han att censurera sig själv – tills nu.

Tavlan "Troll circle" symboliserar hur manliga nättroll sitter och hetsar varandra bakom sina skärmar.

Tavlan "Troll circle" symboliserar hur manliga nättroll sitter och hetsar varandra bakom sina skärmar.

Foto: Emelie Stenqvist

Konst2019-11-12 11:45

När Morgan Å Eriksson härom året såg en film om konstnären Tom of Finland, som tecknade homoerotisk konst och gaykultur under mitten av 1900-talet, väcktes något i honom.

– Jag kommer ihåg hur lycklig jag kände mig på gymnasiet när jag såg hans bilder för första gången. Det var så mycket frihet och lust i hans bilder, säger Morgan Å Eriksson.

Men som tonåring vågade han aldrig föra över sina idéer till canvasen.

– Jag censurerade mig själv. Det har jag gjort ända tills nu. Det här är första gången jag skapar något jag vill. Nu vågar jag vara ärlig mot mig själv, säger han.

Under tisdagen invigs årets Pridevecka på Gotland och i samband med det ställer Morgan Å Eriksson för första gången ut sin konst. Utställningen "Världen är full av kukar – en del är riktigt vackra!" visas på Langska huset fram tills på söndag.

– Jag vill bejaka min egen lust och glädje, till måleriet och till kukarna, säger Morgan Å Eriksson och fortsätter:

– Jag hoppas att utställningen kommer att sprida glädje och sätta igång intressanta samtal om könsnormer och om vad som är vackert och vad som är fult.

Att använda ordet kuk, som ofta anses vara vulgärt, är ett medvetet val.

– Många har reagerat på titeln och rodnat innan de ens sett mina tavlor. Det är intressant att ett litet ord kan ha sådan stor påverkan på människor, säger Morgan Å Eriksson.

I sin konst blandar han natursköna motiv, som Ekstakusten, till mer politiska motiv. I en av tavlorna har han målat fyra manliga könsorgan som pekar mot ett snabel-a.

– Den handlar om nättroll, hur de sitter där bakom skärmarna och hetsar varandra. Det är som en stor grupprunkning, säger Morgan Å Eriksson.

Även om han själv tycker att det manliga könet är något vackert är han medveten om dess komplexitet. Han menar att mäns sexualitet ofta ses som något ofint och djuriskt, och kvinnans som något ofarligt.

– En erigerad kuk ses ofta som ett hot, och det kan jag förstå. Kuken är en symbol för maktstrukturer i samhället, och det är det jag vill ändra. För mig är kukar vackra, snygga och sensuella. Det borde inte finnas något läskigt i det, säger Morgan Å Eriksson.

Det är den dubbelhet som han nu genom sin konst bryter ner till färger och former.

– Jag älskar att måla och jag älskar kukar. Punkt.

Det här är Morgan Å Erikssons första utställning. "Jag gör revolt mot min egen självcensur", säger han.
Det här är Morgan Å Erikssons första utställning. "Jag gör revolt mot min egen självcensur", säger han.
Karta: Langska huset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!