Ett hem för bortsprungna, övergivna och oönskade katter är i farozonen efter föreningen Gotlands katthems konkurs. Här bor ett 80-tal katter spridda inomhus, i rastgårdar och ute i det fria. De får vara där de trivs bäst, på en före detta hästgård med 2,8 hektar mark. I ett av boningshusen bor människor och de två andra byggnaderna är till för katterna. Ett kattpensionat ingår.
En stor hankatt möter oss ute på gården. Han låter sig klappas och ställer upp på bild. Inne i de varmbonade husen sitter det en katt i varje vrå, både högt och lågt. Några traskar frimodigt fram och hälsar på katt-vis medan andra stirrar misstänksamt på inkräktarna som kliver in i deras trygga värld.
Tutti Frutti hör till de mer trofasta. Katthemmet har placerat ut henne till olika familjer tre gånger men hon återvänder alltid.
– Sist fick vi hämta henne på Stora torget i Visby. Då hade hon övergett sin nya familj och hållit sig undan i sex veckor, säger Marie Gustavsson.
Birgitta Wintland startade Gotlands katthem 2001 i Hemse. Några år senare öppnades katthemmet i Follingbo på hennes gård. 2014 skänkte hon fastigheten till föreningen Gotlands katthem på grund av sjukdom.
– Jag gav bort gården 2014 med förbehållet att jag och min make skulle få bo kvar i boningshuset.
Birgitta Wintland släppte aldrig sitt engagemang i katterna. I Visby är hon ordförande i föreningen Kattstödet, som kan ta emot 15 katter och har en liten secondhand-butik i södra Visby.
Nu kan hon tänka sig att ta över den verksamhet som Gotlands katthem drivit men hon behöver hjälp. Enligt konkursförvaltaren Linda Schenholms biträdande jurist Dan Bengtsson är fastigheten taxerad till drygt en miljon kronor.
– Det är sorgligt att det har blivit så här och vi är besvikna att inte Gotlands Katthems styrelse vände sig till Kattstödet. De kunde ha överlåtit allt till oss och sluppit konkurs, säger Birgitta Wintland.
För konkursförvaltaren, vars uppgift är att ersätta fordringsägarna i så hög grad som möjligt, är det ingen lätt uppgift. Hela fastigheten är anpassad för katter utom boningshuset som Birgitta Wintlands familj har besittningsrätt till så länge de lever.
– Lön och hyror är betalda fram till konkursen. Det finns ett hyreskontrakt i tre år till, där loppisen "9liv" håller till, berättar Dan Bengtsson.
Bland tillgångarna finns gården och prylarna på loppisen som säljs ut.
– Katterna värderas till 40 000 kronor enligt föreningens balansräkning.
Konkursförvaltaren annonserar efter någon som vill ta över verksamheten och dess tillgångar.
– Vår uppgift är att få in så mycket pengar som möjligt till fordringsägarna, säger Dan Bengtsson som berättar att hyra och löner fram till konkursen är betalda.
Fordringarna består av framtida hyra och ersättning till staten för månadens lönegaranti till de anställda.
– Bouppteckningen blir klar i slutet av mars. Då vet jag hur stora fordringarna är.
Den bästa lösningen är att katthemmet får vara kvar på gården men då behövs kapital.
– Det är många som är beredda att hjälpa till. En person har erbjudit sig att bidra med 50 000 kronor, berättar Marie Gustavsson.
Gotlands katthem fyller ett stort behov när det gäller att hjälpa hemlösa katter. För Länsstyrelsen på Gotland är det en viktig verksamhet.
– Katthemmet behövs absolut. Vi är beroende av att det finns kvar. Här på djurskyddet har vi ingen möjlighet att förvara katter, säger Lotta Hallenfur, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.