Partierna i alliansen vill slå samman byggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden från årsskiftet. Första tillfället att lägga fram förslaget var i form av ett informationsärende vid nya regionstyrelsens första sammanträde den 15 oktober. Då gavs regionstyrelseförvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för ett beslut i fullmäktige den 17 december.
För att uppfylla kommunallagens krav på hur ärenden bereds måste berörda nämnder få möjlighet att yttra sig. Men tiden är så knapp, att nämnderna först efter fullmäktiges sammanträde har möjlighet att yttra sig.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden sammanträder dagen efter beslutet om sammanslagning ska fattas, byggnadsnämnden två dagar efter. Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Isabel Enström (MP) är mycket irriterad.
– Det är inte okej att göra så här. Det finns ingen analys av vad man vill att en sammanslagning av nämnderna ska leda till, säger hon.
Förutom den skyndsamma handläggningen är Isabel Enström tveksam till själva sammanslagningen. De två nämnderna har olika lagstiftning att följa, byggnadsnämnden plan- och bygglagen medan miljö- och hälsoskyddsnämndens flesta ärenden berör miljöbalken och livsmedelslagen.
– Den ena nämnden arbetar med exploatering, den andra med frågor om skydd. Det är ingen bra idé att lägga samman det i en nämnd, säger Isabel Enström.
Lika irriterad över förslaget och hastigheten är byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP).
– Jag är orolig för att det blir kaos i förvaltningen. Och för politikerna som ska sitta i den sammanslagna nämnden blir det oerhört tungt. Byggnadsnämnden tar bara upp de mest komplicerade ärendena där det behövs politiska beslut. Det är ofta långa och komplicerade ärenden. Med miljö- och hälsoskyddsnämndens ärenden tillkommer ny lagstiftning. Det blir en oerhörd börda att läsa på för dem som ska sitta i nämnden, säger han.
I båda nämnderna har den avgående rödgröna majoriteten satt samman varsitt yttrande. Från båda håll avstyrker man en sammanslagning.
Även från de berörda facken, Saco, Vision och Kommunal, framförs kritik. Till P4 Gotland säger Saco:s arbetsplatsombud Anna Fagerberg att en sammanslagning av nämnderna på sikt kan bli bra, men att tiden för genomförandet är alldeles för kort.
– Jag kan förstå att facken reagerar på att det går fort, säger Eva Nypelius (C) regionstyrelsens ordförande, men avvisar kritiken från politikerna.
– Det är enskilda ledamöter i nämnderna som protesterar och de stora partierna har varit överens om att det här är bättre på lång sikt, hävdar Eva Nypelius.
Kritiken att ärendet är dåligt berett och att nämnderna inte fått förslaget att yttra sig om, i tid, avvisar hon också.
– Ärendet fanns i handlingarna till regionstyrelsens arbetsutskott och hann de inte ta ställning till det får de lösa det. Det har vi gjort i alla tider, säger hon och påpekar att nämnderna får svara direkt till fullmäktige
Hon vill ha ett beslut i december.
– Det är lämpligt att man gör förändringen i samband med att det är årsskifte och en ny mandatperiod.