Sedan någon vecka tillbaka rullar två självkörande bussar på Kistas gator. Testprojektet pågår under sex månader men planen är att bussarna ska permanentas redan till sommaren. Anne Ståhl Mousa, bredbandsansvarig på Region Gotland, träffade de ansvariga för projektet under Almedalsveckan för tre år sedan och har fört diskussioner med dem sedan dess. Gotland har de bästa förutsättningarna och hon hoppas att vi är näst på tur för ett pilotprojekt.
– Redan då såg vi att det här skulle kunna bli intressant för Gotland. Dels för att vi höll på att bygga ut fibern då, dels för att inte minst Visby skulle vara lämpligt. Det är lagom litet och ganska kompakt om man ska testa förarlösa bussar i framtiden. Det gjorde också att jag tänkte till lite extra när vi byggde fiber. Fiber är en förutsättning för att kunna ha förarlösa bussar, eller bra mobila uppkopplingar, säger Anne Ståhl Mousa.
Region Gotland har ju en ganska ansträngd ekonomi, är det här en realistisk investering?
– Hela tanken med förarlösa fordon är att det ska vara både säkrare och billigare, det är det som driver den tekniska utvecklingen. Det är inget magiskt med själva bussarna, det är styrningen där man använder väldigt exakt gps och sensorer. Tanken är att när det här blir kommersiella produkter så ska det bli billigare och inte dyrare än att ha vanliga bussar.
Anne Ståhl Mousa berättar att hon kommer att besöka Kista inom de närmaste veckorna för att titta på bussarna.
– Vi vet ju att vi har lite problem med vår kollektivtrafik och åkandet i förhållande till hur många bussar vi egentligen skulle behöva ha, så jag tror att det här är intressant för Gotland. Och vi har som sagt de tekniska förutsättningarna, vilket inte alla andra har.
Om och när vi kan få se självkörande bussar på Gotland vill Anne Ståhl Mousa inte spekulera i.
– Men en förhoppning är att vi ska kunna hitta en möjlighet att köra någon pilot här. Men det är bra om de har hunnit utvärdera sitt projekt först.
Testbussarna i Kista kör max 20 kilometer i timmen, men det är bara en tidsfråga innan självkörande bussar kan ersätta även landsbygdstrafik, menar Anne Ståhl Mousa, eftersom utvecklingen går snabbt framåt.
– Hastigheten är lågt satt för att ha alla säkerhetsmarginaler man kan tänka sig medan man testar. Man kan tänka sig att i takt med att man känner sig tryggare med sina tester och fordon så höjer man successivt hastigheten.
– Det vore lite kul för Gotland om vi kan vara med och testa den här nya tekniken. Men det är viktigt att vi kan känna oss trygga. Det här skulle ytterligare stärka vår nisch som den väldigt digitala delen av landet.