Ulrika Davidsson har restaurang i Rone och har även hjälpt Destination Gotland med att sätta ihop sin meny. Nu har hon släppt en ny bok, "ABnoll-metoden med Ulrika", som blivit i frågasatt efter att TV4 valt att uppmärksamma boksläppet. Flera personer har uttalat sig kritiskt om boken och i Medierna i Sveriges Radio har man kallat den för rent kvacksalveri. Anledningen är att ingen forskning stöder metoden med att äta efter sin egen blodgrupp.
– Jag har sagt att boken är inte vetenskaplig, så jag förstår egentligen inte upprördheten. Jag tycker att vi de senaste åren haft en otrolig utveckling om kostråd och kostplaner, säger Ulrika Davidsson.
Hon menar att det finns tidigare exempel som nu har en forskning bakom sig. Nu hoppas Ulrika Davidsson att någon forskar på "ABNoll-metoden".
– Tidigare ifrågasatte man metoder som GI- och LCHF-metoden samt 5-2-dieten. Nu börjar samtliga bli mer vetenskapliga och accepterade. Det var inte så när de kom.
Hon har bland annat läst en studie av amerikanen Peter D'Adamo som arbetar med samma metod.
– Jag hoppas att den plockas upp igen och att någon forskar på det här. Det här är en inspirationsbok om hälsosam mat. Det är inget farligt att under två veckor äta efter sin blodgrupp.
Men varför väljer du att släppa en bok som saknar vetenskaplig grund?
– Jag har jobbat med den här metoden i sex år och coachat människor som ätit enligt den. Jag ser ett intressant mönster i "ABnoll-metoden". De som ifrågasätter och säger att det är kvacksalveri har troligen inte läst studien och arbetat med metoden som jag gjort, säger Ulrika Davidsson.
– I framtiden tror jag att vi kommer prata mycket mer om att anpassa kosten efter den unika människa som man är.
Är du rädd för att uppmärksamheten skadat ditt varumärke?
– Nej, det är jag inte. Jag har inte bara skrivit boken och släppt den utan att det är genomtänkt. Jag har kunskap och ett förlag bakom mig.