Ombyggnationen på Sotaregatan i Visby pågår för fullt. Innan julhelgen beräknas den största delen av Samhalls Klinteverksamhet ha flyttat in i fabriken. Det är långt i från den enda flytten som Samhall gjort genom åren. Bakåt i tiden har de haft verksamhet från Fårösund i norr till Hemse i söder. För 15 år sedan var antalet anställda åtminstone det dubbla mot dagens 240 personer.
- Samhall har ett rehabiliterande syfte, men de drivs som ett aktiebolag och då är det alltid vinsten som går först, säger Mikael Nilsson, ombudsman på IF Metall som protesterar mot nedrustningen.
Han hoppas att riksdagspolitikerna kan ta upp frågan om Samhalls framtida inriktning, som Mikael Nilsson menar är för affärsmässig.
- Jag hoppas på ett schysst svar. Det här är jätteviktiga jobb som vi måste vara beredda att kämpa extra mycket för, säger han.
Framtidsoro
Inga neddragningar är planerade i samband med Visbyflytten, men Mikael Nilsson är orolig för framtiden.
- Ja, vi kan ju se hur många ställen Samhall fanns på tidigare och hur många de var då. Man behöver inte vara någon ekonom för att räkna ut vad som kan hända, säger han.
På Samhall menar man dock att det är precis tvärtom.
- Att göra det här tidigt är ett sätt att i förlängningen rädda kvar jobben, säger Isak Malm, arbetsområdeschef på Samhall.
Att flera av Samhalls industrijobb har försvunnit från ön är en anpassning till marknaden, menar han.
- Det finns färre industrijobb på Gotland och då kan inte vi hänga kvar.
Mikael Nilsson anser att Samhallsjobben har stor betydelse.
- Det är inte så lätt för dem som förlorat de här jobben att hitta någon plats på arbetsmarknaden, säger han.