Bolag vill starta tre nya boenden

En gotlänning ansöker nu om att få starta tre nya HVB-hem på ön i lokaler där Hassela tidigare drivit liknande verksamhet. Åtta platser i Klintehamn blir landets första för HBTQ-boende.

De tre nya boendena vill skilja på killar och tjejer i Vänge och på två platser i Klintehamn.

De tre nya boendena vill skilja på killar och tjejer i Vänge och på två platser i Klintehamn.

Foto: Rolf Jönsson

Klintehamn/Vänge2019-01-14 12:03

Via sitt bolag HVB-hem Simul ansöker Daniel Hansson om att få starta tre nya vårdhem på Gotland. Han är själv gotlänning boende i Stockholm och driver i dag Staple ungdomshem i Lärbro med 15 boende.

Hans bolag har köpt den fastighet i Vänge där Hassela tidigare bedrev verksamhet och ansöker hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, om att få starta ett hem för unga killar.

– Ansökan är på åtta platser, säger Daniel Hansson och berättar att han har ytterligare två ansökningar hos Ivo.

I fastigheten Eken, mittemot gamla macken på Donnersgatan i Klintehamn, vill han starta ett hem för tjejer. Ytterligare ett boende, HVB Banktyras, planeras i en grannfastighet till Hasselas tidigare huvudbyggnad.

– Det blir åtta platser för HBTQ-personer, det första i Sverige. Det sticker ut och känns fantastiskt kul, säger Daniel Hansson.

Daniel Hansson har tidigare jobbat på Hassela, när det drevs av grundaren Lasse Siggelin. Lasse Siggelin lämnade bolaget innan det gick i konkurs, men ansökte tillsammans med sin son Alex om att få starta på nytt – något som Ivo i höstas nekade dem tillstånd till. Daniel Hansson öppnar för ett samarbete med Lasse Siggelin, om Ivo säger ja till ansökningarna.

– De är inte med i något ägarskap, men är det någon jag vill samarbeta med så är det med honom. Vilken form av anställning har vi inte gått igenom, säger Daniel Hansson.

Lasse Siggelin har fortsatt att arbeta med unga, som lärare vid Folkhögskolan i Fårösund, och vill gärna finnas med om de nya vårdhemmen får tillstånd att öppna. Han säger att han inte kommer att finnas med som ägare och att han vill jobba nära ungdomarna.

– Det finns jättemycket att göra och många ungdomar som behöver stöd. Yrkesrollen finns inte men jag får vara farfar, säger han.

Om Ivo säger ja kommer Malin Plaenge att bli föreståndare för HBTQ-boendet i Klinte. Hon har 30 års erfarenhet av att driva vårdhem för unga bakom sig.

– Här ska man kunna placera unga vuxna med missbruksproblem som inte har en traditionell könstillhörighet. Det här är en dröm jag har haft länge, säger hon.

Behovet finns, menar Malin Plaenge som har varit i kontakt med socialtjänsten i kommuner på fastlandet.

Om Ivo säger ja börjar personalrekryteringen till de tre nya vårdhemmen omgående. För att jobba på HBTQ-boendet i Klintehamn krävs specialkompetens och genuskunskap.

– Vi behöver sex till åtta assistenter, säger Malin Plaenge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om